СБУ показала попсовану зброю, з якої розстрілювали Майдан

 

Служба безпеки України виявила й продемонструвала ЗМІ фрагменти 23 одиниць зброї, з якої стріляли по активістах Майдану в лютому 2014 року. З них ідентифіковано – 12 одиниць.

На прес-конференції з цього приводу сьогодні виступив представник СБУ Григорій Остафійчук. Зустріч із пресою стосувалася передачі СБУ в Генпрокуратуру речових доказів у кримінальному провадженні з розслідування подій на Майдані у 2014 році.

Нагадаємо, вчора голова СБУ Василь Грицак та генпрокурор Віктор Шокін доповіли президентові Петру Порошенку про виявлення фрагментів вогнепальної нарізної зброї, з якої стріляли на Майдані.

За словами Остафійчука, схованку зі зброєю, з якої стріляли на Майдані, було виявлено у Голосіївському районі Києва ще влітку 2015 року.

Оприлюднення інформації про зброю, з якої розстріляли Майдан, саме в цей момент частина коментаторів пов’язує з бажанням адміністрації президента перебити інформаційний шум, здійнятий навколо корупційного скандалу за участю заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка.

Як нагадав слідчий ГПУ Сергій Горбатюк, до розстрілів 48 мітингувальників та завдання вогнепальних поранень 80 особам 20 лютого на вул. Інститутській встановлено причетність спецроти київського “Беркута”. Встановлено також, що зброю було закріплено за співробітниками спецроти “Беркута”.

“З полку “Беркута” зникло 24 одиниці зброї – автоматів Калашникова АКМС калібром 7,62 мм, одна снайперська гвинтівка Драгунова та три помпові рушниці. Останні  – не знайдено. Знайдено 23 елементи, з яких можна скласти 23 автомати Калашникова, елементи гвинтівки Драгунова та ствол гладкоствольної гвинтівки марк “Іж”, – зазначив Остафійчук.

За його словами, з виявлених фрагментів було механічним шляхом видалено ідентифікаційні номери – їх спиляно та зачищено.

 

 

 

 

Також Остафійчук повідомив, що зараз, з урахуванням матеріалів справи, які є у ГПУ, буде проведено низку експертних досліджень щодо цих зразків та залишків стволів.

“Не виключаю, що будуть більш детальні дані (щодо використання зброї під час подій на Майдані)”, – зазначив він.

Читайте також:
Справа про видачу “тітушкам” під час Майдану 400 автоматів МВС пішла до суду

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна