Верховна Рада стала “відкритим парламентом”

Верховна Рада України офіційно приєдналася до Декларації відкритості парламенту. Оприлюднено План дій з реалізації цієї Декларації.
Про це заявив голова ВР Володимир Гройсман під час презентації Програми модернізації парламенту в сесійній залі, повідомляє Укрінформ.

“Наша мета – побудувати якісний, сучасний європейський парламент, який буде націлений на прийняття якісних професійних рішень… Наш план дій з реалізації Декларації відкритості парламенту містить сім розділів. По-перше, треба змінити законодавчий процес і спроможність Верховної Ради України. Потрібен політичний нагляд за виконавчою гілкою влади, що ми будемо неодмінно робити в цьому році. Відкритість та підзвітність громадянам; адаптація законодавства до Європейського Союзу, тобто експертиза і визначення того, що треба зробити для нашої повноцінної європейської інтеграції”, – сказав Гройсман.

Спікер додав, що важливим питанням є робота коаліції і опозиції у Верховній Раді, тобто діалог.
“Я думаю, що тут таких дієвих механізмів поки що не створено, але в європейських парламентах це дуже діюча система, ми маємо її запровадити”,- сказав голова ВР.

За словами Гройсмана, складовими плану реалізації Декларації відкритості парламенту є етика й поведінка у Верховній Раді та підвищення інституційної спроможності адміністративного апарату.

План дій з реалізації Декларації відкритості парламенту відображає приєднання України до глобального руху з посилення відкритості представницьких органів законодавчої влади у світі.
Цей план дій розроблено українськими громадськими організаціями моніторингу парламентської діяльності разом із Верховною Радою за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.
План дій включає в себе 20 зобов’язань між парламентом і громадянським суспільством за напрямками: доступ до інформації; залучення громадян до парламентських процесів; звітність; технології та інновації.
Одна з ініціаторів процесу, депутатка від БПП Світлана Заліщук прокоментувала у “Фейсбуці”: “Чотири останні місяці роботи вилилися в приєднання українського парламенту до Декларації щодо відкритості парламенту.
Спікер Гройсман підтримав пропозицію Ольги Айвазовської (голова “Опори”) щороку 5 лютого проводити День відкритого парламенту й звіряти годинники щодо виконання нашого національного плану дій…
Ми сформували робочу групу з депутатів, представників апарату ВР, а також ключових громадських організацій у цій сфері – “Громадський рух “Чесно”, “Громадянська мережа “Опора”, Transparency International Ukraine, Інститут медіаправа, Центр політичних студій та аналітики”.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.