Нардепи назвали суму, яку отримують від держави на оренду житла в Києві

 

Народні депутати – не кияни – назвали суму компенсації, яку вони отримують із держбюджету для оренди житла в Києві.
Про це “Новинарня” дізналася з прямого ефіру каналу “112 Україна”.

Член партії “Укроп” Віталій Купрій повідомив, що його щомісячна доплата становить 13 400 грн.
Купрій вважає це нормальним, адже постійно проживає в Дніпродзержинську, “не є олігархом” і потребує додаткових витрат, аби мати змогу жити в столиці, де він працює в парламенті.

Олексій Гончаренко, член фракції Блоку Петра Порошенка, поінформував, що його “комірна” доплата, залежно від місяця, становить від 13 800 до 14 000 грн. На ці гроші Гончаренко винаймає двокімнатну квартиру в центрі Києва.

Нардеп від БПП Олег Петренко також винаймає “скромну квартирку двокімнатну поближче до роботи”, щоб до нього могла приїздити дружина.
Спершу він жив у готелі “Київ”, але квартиру орендувати зручніше – “тоді можна дозволити собі нормально харчуватися в межах зарплати 4 700 гривень”.

За словами черкащанина Петренка, йому компенсують “порядку 13 000 грн., це приблизно відповідає вартості проживання в готелі “Київ”.
Ці кошти на житло мають цільове призначення і підтверджуються договорами оренди тощо.

“Справді, ця доплата в 2,5 раза перевищує розмір депутатської зарплати. Проблему можна вирішити дуже просто – перенести Верховну Раду в Одесу, де я постійно проживаю. Але держава найняла мене на роботу і направила працювати в Київ, тому логічно, що на це потрібні додаткові витрати”, – пояснив Олексій Гончаренко.

Депутати кажуть, що компенсації на житло передбачені законом.
Водночас обидва парламентарії погодилися з думкою, що виплату “комірних” компенсацій варто прив’язати до декларацій про доходи політиків. Адже олігархи, за словами Гончаренка, “мають змогу за власні кошти зняти квартиру в будь-якій точці земної кулі, а не лише в Києві”.

При цьому Петренко каже, що найкраще було б надавати депутатам казенне житло лише на час дії мандату.

Повний список 177 народних депутатів, які в грудні 2015 року отримали компенсації від держави за житло в Києві, оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Серед “нужденних” депутатів є, зокрема, дуже й дуже небідні:

  • Станіслав Березкін (“Відродження”), який займає 38-му позицію в рейтингу Forbes “100 найбагатших українців-2015” зі статками $139 млн.;
  • Олександр Вілкул (“Опозиційний блок”), який був віце-прем’єром при Януковичі і на вибори в Дніпропетровську в 2015 році лише офіційно витратив понад 5 млн. грн.;
  • Михайло і Дмитро Добкін (“Опозиційний блок”), екс-мер Харкова, екс-голова Харківської ОДА та його брат;
  • Михайло Ланьо (“Відродження”), бізнесмен із Закарпаття, відомий за участю в кривавому конфлікті з “Правим сектором” у Мукачеві;
  • Євген Геллер, (“Відродження”), мільйонер, екс-“регіонал”, власник ФК “Зоря”;
  • Андрій Вадатурський (БПП), син аграрного магната;
  • Степан Кубів (БПП), колишній керівник Нацбанку, АТ “Західно-український комерційний банк” і “Кредобанк”, та інші.

Читайте також:
Депутат: сканери і повна вайфаїзація зроблять Верховну Раду
наймодерновішим органом влади вже в І кварталі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.