Закон про реструктуризацію валютних кредитів скасовано

 

Верховна Рада України не змогла подолати вето президента Петра Порошенка на законопроект №1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів. За подолання вето проголосували тільки 54 народні депутати, повідомляє УНІАН.

“Ми всі розуміємо, що людям потрібно допомогти врегулювати їхні проблеми, а це можна зробити тільки через новий закон. Закон скасовано, і у нас є можливість попрацювати над цим питанням”, – зазначив голова ВР Володимир Гройсман.

Скандальний закон №1558-1 парламент 229 голосами ухвалив 2 липня 2015 року. Цей нормативний акт зобов’язує банки реструктуризувати всі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості за курсом на дату укладення такого договору (у більшості випадків – 5,05 грн. за долар).

Після бурхливого обговорення й критики з боку банків та експертів, які наголошували на популістичності й нереалістичності цього законопроекту, в парламенті було зареєстровано проект постанови про його переголосування “у зв’язку з порушенням регламенту ВР”, зокрема через неперсональне голосування.

Наприкінці грудня 2015 року президент України застосував право вето до закону “Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті” і повернув його зі своїми пропозиціями до Верховної Ради для повторного розгляду.
При цьому глава держави супроводив закон дорученням уряду “невідкладно внести на розгляд парламенту альтернативний законопроект”.

Варто зазначити, що ще 25 листопада 2015 року міністр фінансів Наталія Яресько презентувала альтернативний законопроект про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, у розробці якого брали участь Національний банк та Незалежна асоціація банків України  (НАБУ).
За даними НАБУ, якщо цей законопроект буде ухвалено, реструктуризувати іпотечні борги у валюті зможе понад 37 тисяч українських сімей. З них близько 23 тисяч − ті, хто брав кредити на придбання так званого соціального житла (квартири площею до 60 кв. м, будинки – до 120 кв. м).

Однак станом на 27 січня 2016 року в базі законопроектів на сайті Верховної Ради “Новинарні” такого законопроекту знайти не вдалося. Отже, судячи з усього, на розгляд парламенту його досі не внесено, попри обіцянки Мінфіну зробити це протягом тижня після презентації.

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна