Цензура “Єдиних новин”: з початку року парламентський канал “Рада” і марафон загалом не запросили жодного представника фракції “ЄС”

У 2024 році парламентський телеканал “Рада”, який має висвітлювати діяльність усіх депутатів, фракцій та груп, жодного разу не запросив в ефір нікого з парламентської фракції “Європейська солідарність”.

Про це пише “Детектор медіа“.

Видання зауважує, що, незалежно від особистого ставлення до її представників, “Європейська солідарність” — це друга найбільша фракція української Верховної Ради. Верховна Рада — це орган репрезентативної демократії. Канал “Рада” — державне медіа, яке працює для виборців за їхні ж податки”, – нагадує “Детектор медіа”..

При цьому в описі каналу на YouTube зазначається, що “парламентський телеканал “Рада” широко висвітлює […] діяльність усіх парламентських фракцій і депутатських груп”.

А на сайті мовника вказано, що вироблені парламентським телеканалом програми спрямовані на повноцінне задоволення потреб суспільства в одержанні найширшого спектра інформації про діяльність парламенту й унеможливлення цензури стосовно подій у сесійній залі Верховної Ради України”.

Водночас цей канал запрошує депутатів з усіх груп і фракцій, крім “Європейської солідарності”.

Більше того – цього року представників “Євросолідарності” не запрошував в ефір узагалі жоден канал національного марафону, крім “Суспільного” (нагадаємо, в телемарафоні “Єдині новини” беруть участь, крім “Ради” та “Суспільного”, також беруть участь “1+1”, “Інтер, ICTV/СТБ і “Ми — Україна”.

“Системне обмеження саме “Європейської солідарності” на п’яти різних каналах — це рішення, мотив і вплив для якого є тільки в офісу президента. І ще раз, оскільки в нашій політизованій дійсності це варто повторити двічі, — справа не в Порошенкові. Річ у тім, що в демократичній країні влада зібрала комерційні телеканали під одну парасольку та заборонила їм запрошувати в ефір представників конкретної партії-опонента. А у власних телеканалів цієї політсили, до речі, забрала ефір у цифровому мовленні”, – додає “Детектор медіа”.

І зазначає, що натомість представників фракції “Слуга народу” в ефір марафону кликали 505 разів за перші чотири місяці 2024 року – це вдвічі більше, ніж представників усіх інших фракцій і груп парламенту, разом узятих.

У статті також зазначається, що на деяких телеканалах узагалі подають лише думку влади: наприклад, на “Інтері” та “Ми — Україна” представники “Слуги народу” становлять 96% та 92% гостей-нардепів відповідно. За чотири місяці “Інтер” запросив лише трьох політиків не від влади.

Тепер, коли “Суспільне” дистанціювалося, в головному офіційному українському телеефірі може стати ще менше думок опозиції, додає “ДМ”.

Читайте також:
Заяви Безуглої, урізання фінансування і прайм-часу в телемарафоні. Медіарух закликав владу припинити тиск на “Суспільне”

Держдеп США вніс телемарафон “Єдині новини” до звіту про порушення прав людини в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна