Петиція про розблокування американської зброї бригаді НГУ “Азов” набрала необхідні 25 тисяч підписів. Тепер її розгляне президент

Петиція щодо сприяння з боку українського уряду скасуванню заборони передачі 12-й бригаді спеціального призначення “Азов” набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

Звернення, опубліковане на сайті президента, станом на 9 травня набрало 25 230 голосів. Збір підписів завершено. Тепер петицію має розглянути Володимир Зеленський.

“12-а бригада спеціального призначення “Азов” Національної гвардії України є важливою складовою Збройних сил України. За час свого існування бригада неодноразово демонструвала свою бойову готовність, беручи участь у найбільш запеклих боях, включно з обороною Маріуполя у 2022 році. Бійці “Азову” підтвердили свій високий професіоналізм і мотивацію. Основною місією батальйону завжди було захист Вітчизни та боротьба з агресорами.

Наразі, закон США про консолідовані асигнування містить положення, яке блокує можливість використання американських коштів на забезпечення батальйону “Азов” зброєю, навчаннями та іншою допомогою: “(Розділ 8131) Забороняє використання коштів, наданих цим законом, для надання зброї, навчань, чи іншої допомоги батальйону “Азов”

Закликаємо президента України доручити прем’єр-міністру та Міністерству закордонних справ терміново провести переговори з урядом Сполучених Штатів Америки щодо скасування цих обмежень, аби забезпечити 12-ій бригаді спеціального призначення “Азов” необхідну підтримку”, – ідеться у документі.

Петиція з’явилася на сайті ОП 7 травня. Її автором є Микола Марченков.

Що передувало

У квітні командир 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” Національної гвардії підполковник Денис Прокопенко “Редіс” закликав виключити бригаду із законопроєкту про оборонні асигнування США, оскільки це не дозволяє його підрозділу постачати західну зброю. Таке обмеження запровадили кілька років тому і досі не скасовують.

Її у 2015 році запропонував конгресмен від Демократичної партії Джон Коньєрс-молодший. У результаті Конгрес ухвалив поправку, оскільки тоді провідні медіа, зокрема журнал “Foreign Affairs” називали “Азов” “відверто неонацистським і фашистським”.

“За даними ЗМІ, згодом департамент оборони закликав прибрати запропоновану поправку, аргументуючи це тим, що допомога “Азову” вже має бути заборонена законом “Ліхі”, який встановлює, що “ніяка допомога не повинна надаватися … будь-якому підрозділу сил безпеки іноземної держави, якщо держсекретар має достовірну інформацію про те, що такий підрозділ вчинив грубе порушення прав людини”. Тоді заборона на передачу озброєння “Азову” не була включена до остаточного закону. Проте у 2017 році дана поправка вже містилась у тексті Appropriations bill. Наявна вона і в цьогорічному законопроєкті про оборонні асигнування“, – зазначив “Редіс”.
Прокопенко наголосив, що навіть формулювання “батальйон Азов”, котре використовується у документі, фактично апелює до вже неіснуючого підрозділу. Батальйоном “Азов” перестав бути ще наприкінці 2014 року, а з лютого 2023 року підрозділ називається “12-та бригада спецпризначення “Азов” Національної гвардії України”.

Через цю правку навіть після 2022 року “Азов” досі не має можливості відправляти своїх бійців на більшість провідних західних військових навчань та не отримує необхідне озброєння, котре союзники передають Україні.

Також не існує жодних доказів та підтверджень тим звинуваченням, які російська пропаганда ллє на “Азов” 10 років.

“Якби вони існували, делегації бійців “Азову” не приймали б у Сполучених Штатах Америки, у країнах Європи, в Ізраїлі. Азовці б не проводили зустрічі із представниками американського Конгресу, правозахисними організаціями. Не виступали б в ООН, в Раді Європи, у кращих західних університетах. Не давали б інтерв’ю провідним світовим ЗМІ, і не брали б участь у панельних дискусіях на великих військових конференціях. У тому і полягає абсурдність ситуації: “Азов” приймають на найвищому рівні в усьому західному світі, але досі не дають зброю“, – наголосив “Редіс”.

3 травня в “Азові” повідомили, що сайт Офісу президента України двічі відхилив петицію щодо сприяння розблокуванню надання зброї та допомоги 12-й бригаді спеціального призначення “Азов” з боку Сполучених Штатів.

Читайте також:
На Кремінському напрямку “Азов” взяв у полон росіян. І показав ВІДЕОСВІДЧЕННЯ окупантів
Денис Прокопенко отримав почесну відзнаку для “Азову” – стрічку “За мужність та відвагу”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна