З 79-го на 61-ше: Україна піднялась на 18 місць у світовому рейтингу свободи слова

Організація “Репортери без кордонів” (RSF) оприлюднила Індекс свободи преси у 2024 році, до якого увійшли 180 країн світу: Україна опинилася на 61-й сходинці, піднявшись за рік на 18 позицій.

Лідерами у світовому рейтингу стали Норвегія, Данія, Швеція, Нідерланди, Фінляндія, Естонія, Португалія та Ірландія. Це єдині країни світу, які продемонстрували цього року “добрі” показники свободи слова. Торік до цього списку належала також Литва.

Свобода преси піддається випробуванням в Угорщині, Мальті та Греції – трьох країнах ЄС з найнижчим рейтингом. У світовому рейтингу вони посіли 67, 73 та 88 сходинку відповідно.

“Задовільною” є ситуація у 33 країнах — здебільшого у більшості країн Західної та Центральної Європи, зокрема Литві та Латвії (12 і 13 позиція відповідно), Канаді, Австралії, Тайвані, Південній Африці, а також Молдові (31 позиція) та інших.

“Проблематичною” RSF оцінила ситуацію у 50 країнах, зокрема в Італії та Польщі (46 та 47 позиція), США (55 місце), Румунії та Угорщині (49 та 67 місце). У цю ж категорію на 61-й позиції потрапила Україна.

Ще у 49 країнах ситуація оцінена як “складна”. Серед європейських країн сюди потрапили лише Сербія, Албанія та Грузія (98, 99 та 103 місце відповідно). Торік усі ці три країни мали “проблематичну” оцінку, а Грузія займала 77 місце, випереджаючи на дві позиції Україну.

Ситуацію зі свободою слова оцінили як “дуже серйозну” у 36 країнах. Це більшість країн Азії, зокрема Китай, Індія, КНДР, Азербайджан, а також Росія і Білорусь. При цьому Росія піднялась у рейтингу на дві позиції, а Білорусь впала на 10.

Останні місця у рейтингу посідають Іран, КНДР, Афганістан, Сирія та Еритрея.

Коментар

Євгенія Кравчук,
народна депутатка від “Слуги народу”, заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, журналістка, експертка в сфері комунікацій. Очільниця пресофісу партії “Слуга народу”:

– Організація “Репортери без кордонів” пояснює це покращення [позиції України] двома факторами: поліпшився політичний фактор (36) та піднявся коефіцієнт безпеки (142).

Це безумовно хороші новини, але зупинятись чи тим паче погіршувати ситуацію не можна. Саме тому Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики висловив своє занепокоєння тиском і дезінформаційною кампанією, спрямованою на Суспільне Мовлення.

RFS відзначає, що хоча верховенство права не застосовувалося на всій території країни після повномасштабного вторгнення Росії 2022 року, що не дозволяло українській владі гарантувати свободу преси в усіх регіонах, адже деякі з них перебувають під російською незаконною окупацією, політичне втручання у діяльність медіа на вільній частині України зменшилося.

Коефіцієнт безпеки, як пише організація, також покращився завдяки меншій кількості журналістів, які загинули внаслідок атак Росії у 2023 році (2) порівняно з 2022 роком (9). RSF нагадує, що ситуація для журналістів, які працюють у вільній Україні, залишається дуже важкою через щоденні російські бомбардування.

Нагадаємо, у 2023 році Україна піднялася в рейтингу свободи преси з 106-го на 79-те місце, попри повномасштабну війну Росії. На це вплинули економічна стабілізація більшості ЗМІ і зменшення впливу олігархів.
У 2022 році Україна була в Індексі RFS 106-ю, перед повномасштабною війною у 2021-му – 97-ю.

Читайте також:
Заяви Безуглої, урізання фінансування і прайм-часу в телемарафоні. Медіарух закликав владу припинити тиск на “Суспільне”
Визнання стандартів: “Новинарня” внесена на Мапу рекомендованих медіа і зареєстрована

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна