Зі 106-го на 79-те місце: Україна різко піднялася на 27 сходинок у рейтингу свободи преси

Україна піднялася піднялася в рейтингу свободи преси з 106-го на 79-те місце попри повномасштабну війну Росії. На це вплинули економічна стабілізація більшості ЗМІ і зменшення впливу олігархів.

Про це 3 травня йдеться у Всесвітньому індексі свободи преси 2023, який публікують “Репортери без кордонів” (RSF).

Як пише RSF, чимало ЗМІ інших країн, зокрема в Туреччині, Німеччині та Росії, не змогли утримати свої позиції в рейтингу через низку суспільних та політичних подій.

А от ситуація зі свободою преси в Україні значно покращилась унаслідок зменшення впливу олігархів на медіа та загальну стабілізацію фінансової складової у ЗМІ.

«Такі події, як майже повне придушення незалежної журналістики в Росії внаслідок війни в Україні, масові арешти працівників ЗМІ в Туреччині та подальше зростання агресії проти репортерів під час демонстрацій у Німеччині, призвели до того, що багато країн опустилися в рейтингу. Іноді значні падіння та одночасні підйоми багатьох інших країн показують, наскільки нестабільною є глобальна ситуація в часи криз, антимедійної агітації та дезінформації», – йдеться у дослідженні.

Україну в рейтингу випереджають десятки африканських країн та Грузія (займає 77 місце). Росія у цьому році опустилася на 9 позицій і займає 164 місце.

Загалом RSF оцінило ситуацію зі свободою преси у 180 країнах світу. Перше місце посіла Норвегія, а на останніх позиціях – Еритрея, Сирія, Туркменістан, Іран, В’єтнам, Китай та КНДР.

Зазначається, що найбільшою проблемою залишається безпекова ситуація для журналістів. Так, ситуація з безпекою є “дуже серйозною” у 36 із 180 країн – у охоплених війною країнах, таких як Україна та Ємен, а також у найбільших у світі «в’язницях для працівників ЗМІ» – Китаї, М’янмі та Ірані. Ірані. 

Такий рейтинг публікують щороку 3 травня, коли відзначається Всесвітній день свободи преси. 

Читайте також:
В Україні понад 230 медіа закрилися через повномасштабну війну, — IMI

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна