Дитяче ліжко для немовляти: як підготувати простір для новонародженого ℗

Від комфорту та безпеки ліжечка залежать міцний сон і гарне самопочуття немовляти. Тому важливо правильно вибрати відповідну модель, яка буде максимально зручною і для новонародженого, і для батьків, які по декілька разів на день укладатимуть малюка спати. У статті розповімо про основні параметри, на які слід звертати увагу, вибираючи гарне дитяче ліжко.

Класичні ліжечка

До цієї категорії входять звичайні прямокутні моделі. Стандартні габарити таких ліжечок — 120–140 см завдовжки та 60–70 см завширшки. Вони підходять для дітей від народження до 3 років.

У продажу є ліжечка на ніжках, на полозах і з маятниковим механізмом для заколисування в напрямку вперед-назад або вліво-вправо. Моделі на полозах часто оснащують коліщатками, що знімаються, а гойдалки — блоком маятникового механізму для фіксації в статичному положенні.

Багато моделей також оснащено шухлядами для зберігання постільної білизни, одягу, іграшок.

Ліжечка-трансформери

Є два варіанти моделей-трансформерів:

  • звичайні — вони подовжуються за допомогою додаткових елементів відповідно до зростання малюка та можуть використовуватися, поки дитині не виповниться 2–3 роки;
  • комплекти, які складаються зі спального місця та комода (тумбочки з полицями, пеленального столика), і трансформуються у звичайне підліткове ліжко й комод.

Такі ліжечка зручні завдяки універсальності та тривалому терміну служби, але досить громіздкі й займають багато місця.

Манежі

Це легкі моделі, які складаються з міцного каркасу й текстильних елементів. Такі ліжечка мало важать і легко складаються, тому їх зручно транспортувати в багажнику автомобіля та пересувати квартирою. У продажу є комплекти з пеленальною поверхнею та люлькою-вкладишем для новонароджених.

Вибираючи такі варіанти, слід пам’ятати, що зазвичай вони досить глибокі, тому постійно діставати та класти малюка може бути непросто. А м’які борти не можуть служити міцною опорою для дитини, яка вчиться вставати.

Колиски

Вони призначені для дітей до 6–12 місяців. Це найзручніші ліжечка для новонароджених і дітей першого року життя, оскільки за конструкцією нагадують малюкам обійми мами. При цьому колиски досить компактні й зручні — багато моделей робляться з бортиками, що знімаються або опускаються. Це дозволяє впритул приставляти їх до батьківського ліжка.

Головні критерії вибору дитячого ліжечка

Купуючи ліжечко, слід звертати увагу на такі характеристики виробу:

  1. Матеріал. Найкращий — натуральне дерево. Це може бути деревина берези, осики, клена, бука. Якщо поверхня покрита лаком або фарбою, вони мають бути гіпоалергенними й безпечними для здоров’я немовляти.
  2. Міцність. Щоб елементи меблів не ламалися та не деформувалися, виріб має відповідати вазі дитини.
  3. Безпека — жодних гострих кутів і виступів.

Бажано, аби дно було виконане з ламелей — так матрац краще вентилюватиметься. Також добре, якщо днище регулюється по висоті, а один або обидва бортики можна знімати чи опускати.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна