Заступник головкома підтвердив удар ЗСУ по аеродрому Морозовськ у Росії: ефективність на межі 93%

Збройні сили України підтвердили участь в ураженні російських військових літаків на аеродромі в Морозовську Ростовської області РФ, та заявили про високий показник ефективності застосування ударних дронів при цьому нальоті.

Як передає “Новинарня“, про це розповів в інтерв’ю ютуб-каналу “Бомбардир” Вадим Сухаревський – заступник головнокомандувача ЗСУ, командувач новостворених Сил безпілотних систем.

“На стратегічному рівні (…) умовно крайня вдала операція відбулася на межі 93% [ефективності застосування БПЛА]. Можу навіть сказати слово [щодо місця ураження] – Морозовськ”, – розповів полковник Сухаревський.

За його словами, в ЗСУ розвивають стратегічний, оперативно-тактичний і тактичний елементи застосування безпілотних систем. Відмінність полягає в різній глибині роботи дронів по ворожій території.

Стратегічний рівень стосується уражених російських літаків, нафтопереробних заводів тощо. Тоді як на тактичному рівні фронтові підрозділи БПАК воюють із бронетехнікою й особовим складом противника в першому ешелоні його оборони.

На тактичному рівні “найкращий результат, який показують ефективні підрозділи, перевищує 56%. Це залежить від навченості пілота, укомплектованості підрозділу, його забезпечення, інтенсивності бойових дій”, – сказав Сухаревський.

Заступник головкома переконаний, що технологічне суперництво з Росією в галузі БПЛА триватиме ще довгий час, протягом усієї війни.

“Оскільки ми зараз зупинилися на окопах, пішла технологічна боротьба. Ми придумали FPV – [росіяни] почали посилювати РЕБ. Ми почали працювати в плані технологічного ресурсу з посиленням [подолання РЕБу] – вони почали далі нарощувати й застосовувати лінійку своїх безпілотників. Застосовувати не лише “шахіди” і “ланцети”, а й КАБи, вдаватися до асиметричних дій. І таке буде відбуватися протягом усієї війни. Дуже важливо встигнути і не втратити ініціативу”, – наголосив Вадим Сухаревський.

Він вважає, що російська армія наразі має перевагу в класах “шахедів” і “ланцетів”, тоді як Збройні сили України ефективніше застосовують FPV-дрони і переважають у ніші коптерів-“бомберів”.

“В системному ефективному класі камікадзе і в технологічному потенціалі терези схиляються в їхню сторону. Тому що ми ще не масштабували свій власний «Ланцет», який є дуже серйозною загрозою. Ми не маємо масового виробництва такого дрона, як «Шахед». Так, нехай він ними (росіянами) куплений, але в них це вже «Герань». І, за нашими даними, вони можуть виробляти ледь не 60 одиниць на добу. Насправді це дуже серйозний виклик”, – сказав заступник головкома.

“Проте вони (росіяни) не мають таких бомберів, як наш «Кажан» («Баба-Яга»), та інші моменти, якими ми балансуємо. Вони не настільки ефективно використовують FPV, як ми – це факт. Хоча вони пробують, експериментують і інколи інноваційно дивують нас. Але ми встигаємо і якісно працюємо якраз по FPV”, – підкреслив Сухаревський.

“Ми розуміємо, що по «діп страйку» – глибинному удару – їм допомагають Китай і Іран. Але те, що ми використовуємо [дрони для ударів] по їхній території – це наше власне виробництво. І нам є чим пишатися в цьому плані. І я підтверджую слова президента, що на територію кацапстана не летять зразки іноземних виробників”, – додав заступник головнокомандувача.

Контекст

У ніч із 4-го на 5 квітня відбулася масована атака українських ударних безпілотників на військовий аеродром “Морозовськ” у Ростовській області РФ.

На цьому летовищі базується 559-й бомбардувальний авіаційний полк 1-ї змішаної авіаційної дивізії військово-повітряних сил РФ. Його бомбардувальники завдають ударів по Україні КАБами (коригованими авіабомбами).

Губернатор російського регіону Василь Голубєв заявляв, що військовий аеродром атакували понад 40 ударних дронів. Згодом російське міністерство оборони відзвітувало, нібито їхня ППО знищила 44 БПЛА над Ростовською областю.

За супутниковими знімками, які оприлюднив OSINT-аналітик MT Anderson, станом на 4 квітня 2024 року на аеродромі “Морозовськ” перебувало 29 бойових літаків – попередньо, 26 бомбардувальників Су-34 та 3 винищувачі Су-30/35. Наслідки атаки на летовище точно не встановлені. Українські джерела стверджували, що внаслідок ударів по Морозовську знищили щонайменше шість літаків, ще вісім отримали “суттєві ушкодження”.

Оглядач ВВС з цього приводу писав: “Судячи з оцінок масштабів удару, зроблених російськими джерелами, в українських військових з’явилася можливість здійснювати масовані атаки, які можна порівняти з тими, які робить російська армія.
Удар по одному об’єкту за участі понад чотирьох десятків безпілотників досить важко відбити — для цього потрібно мати в запасі значні засоби ППО.
Якщо ж ці дрони завдають удару одномоментно, або протягом невеликого проміжку часу, то це “перевантажує” ППО — зенітні комплекси можуть не встигнути перезарядитися”.

Читайте також:
Унаслідок атаки на аеродром “Морозовськ” в РФ є загиблий та постраждалі силовики, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна