Швеція планує підготуватися до відключень світла у випадку нападу РФ, – ЗМІ

Швеція планує модернізувати енергетичну та цивільну інфраструктуру, щоб підготуватись до можливої збройної агресії Росії.

Про це повідомляє Bloomberg у середу, 24 квітня.

Як зазначається в матеріалі, законсервовану електростанцію, що знаходиться біля протоки Ересун, планували демонтувати та відправити за кордон новим власникам, однак вторгнення Росії в Україну змусило Швецію переглянути свою енергетичну безпеку, передає “НВ”.

Оператор електричної мережі Швеції, як пише Bloomberg, хоче, щоб електростанція в Мальме знову запрацювала і мала змогу підтримувати електроенергію у третьому за величиною місті країни в разі відключення світла після атаки на енергетичну інфраструктуру країни.

«Сподіваюсь, ми не опинимося в ситуації, коли будемо використовувати ці можливості, але впевненість, що ми будемо готові, коли це буде потрібно, справді втішає», — зазначив керівник заводу Мікаель Нільсон.

Окрім цього, Швеції потрібно оновити порти, дороги, залізничні мережі, лікарні та притулки.

Як пише агентство, приблизно 16 тис. кілометрів ліній електропередач, які з’єднують виробництво на півночі з основними містами на півдні, пролягають через густі ліси.

За словами доцентки Шведського університету оборони Віри ван Зост, це робить мережу більш вразливою до диверсій, тому країна має бути готовою до збоїв в електропостачанні.

Також Bloomberg зазначає, що до кінця 2028 року близько 1000 кваліфікованих шведів мають бути готові захистити енергопостачання в рамках обов’язкового громадянського обов’язку. Ця форма державної служби була призупинена після холодної війни та знову запроваджена у 2024 році.

Загалом уряд Швеції на 2024 рік виділив на цивільну оборону близько 510 млн доларів, що майже втричі більше, ніж у 2021 році до повномасштабної війни Росії проти України, зазначає агентство.

Читайте також:
Швеція передає Україні водні скутери берегової охорони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна