Литва передасть Україні енергообладнання з власних ТЕЦ і АЕС

Україна отримає від Литви енергообладнання з Вільнюської теплоелектроцентралі та Ігналинської атомної електростанції. Ним замінять пошкоджене внаслідок російських атак українське обладнання.

Про це заявив міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс, передає LRT.

Оскільки Вільнюська ТЕЦ не діє з 2016 році та фактично простоює, тому наразі у Литві випробовують на справність наявне енергообладнання, а згодом його передадуть Україні.

«Ми дамо їм все необхідне. У Харкові зруйновано 80% всієї мережі — і теплової, і електричної. Якщо ми не допоможемо, українці не зможуть відновити мережу та сектор опалення до зими, що буде дуже і дуже складно», — зазначив литовський міністр, його цитує “Громадське”.

Міністр також розповів, що частину обладнання демонтують на запчастини, а іншу — передадуть цілими та адаптують до українських станцій.

Окрім цього, Литва передасть Києву 30-кіловатний трансформатор — компонент критичної інфраструктури. За словами Крейвіса, це ніяк не вплине на енергосистему Литви.

Читайте також:
Антидрони, генератори та розкладні ліжка: Литва передала Україні нову партію допомоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна