“Красногорівська черепаха”: на Донеччині росіяни застосували техніку з нетиповим захистом. ВІДЕО

Війська Росії другу добу поспіль за допомогою бронетехніки намагаються атакувати в напрямку населеного пункту Красногорівка Донецької області. При цьому вони використовують нетипову захищену техніку.

Про наступальні спроби противника повідомив в ефірі “Еспресо” у вівторок, 9 квітня, начальник служби зв’язків з громадськістю 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький, передають “Тексти”.

“Другу добу поспіль ворог намагається активно наступати в напрямку Красногорівки. Здійснюються ці атаки за допомогою бронетехніки. Вчора після 10-ї години ранку вони вже почали штурми й провели сім таких атак. Сьогодні з 5-ї ранку вони продовжили свої штурмові дії”, – розповів майор Цехоцький.

Він додав, що за добу Силам оборони вдалося знищити сім одиниць техніки та ліквідували 50 окупантів.

Водночас військовослужбовець, військовий блогер Олександр Карпюк (Serg Marco) пише, що під час вчорашнього штурму окупанти застосовували техніку з нетиповим захистом, схожу на черепаху. Завдяки їй штурмові дії мали успіх.

Ідеться про захищений залізними листами (проти FPV-дронів) танк, імовірно Т-72.

“Вчора декілька колон з цим стімпанківським опудалом заскочило біля Красногорівки. Пройшла доба. З результатів — багато стьобних мемів у фейсбуці. Ось тільки там було декілька колон, і вони закріпились. Крім цього одоробла, там були машини з купольним РЕБом”, — пише Карпюк.

Військовослужбовець наголошує, що загалом росіяни тестують нові тактики, стараються розробити протоколи протидії FPV-дронам, і деякі уроки, які вони винесуть з цього досвіду, будуть покладені в наступні штурмові дії.

“І те що зараз виглядає гротескним та стімпанківським, може потім бути зроблено штатно. А дещо в них вийшло вже зараз.

Як ви вважаєте, що було зроблено назустріч? Може, ті, хто стежить за розвитком технологій росіян, звʼязався з підрозділом, який відбивав штурм, та зʼясував, яку тактику використовували росіяни? Який РЕБ стояв та як на нього реагували наші FPV? Які засоби потрібні для того, щоб наступного разу відбити цей штурм із максимальною ефективністю? Які рішення можна взяти на озброєння?” — риторично запитує Карпюк, підсумовуючи, що все зрештою звелося до стьобу в соцмережах.

Військовий блогер вважає цю ситуацію ще одним свідченням того, що ми програємо Росії в стратегічній адаптації. Зокрема, в ЗСУ проґавили російську тактику використання глибинних прольотів розвідувальних бортів у радіотиші, оскільки зʼявилася дублююча система навігації (про яку нашому РЕБу не повідомили, й вони досі давлять на бортах GPS, додає Serg Marco).

“Поки наші машини їздять, обвішані антенними комплексами з лайна, та батарейки, які протидіють “мавікам” та FPV по загальновідомому фізичному принципу плацебо, ми сміємося з російських потуг захистити їхній автотранспорт.

Не знаю, коли вже нарешті почне працювати управління безпілотних систем та їхні підструктури. Я розумію, що це ЗСУ і тут швидко не буває, але, може, якось почнемо реагувати на зміни на полі бою чимсь більш значущим, ніж меми?” — пише Карпюк.

Читайте також:
Січеславські десантники за день відбили 11 атак російських військ і спалили 16 одиниць їхньої техніки на Авдіївському напрямку. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна