Зеленський вручив державні нагороди військовим, нацгвардійцям і рятувальникам, які допомагали деокупувати Київщину

У другу річницю деокупації міста Буча на Київщині президент України Володимир Зеленський вручив державні нагороди. Церемонія відбулася біля Меморіалу пам’яті захисників Бучанської громади.

Про це в неділю, 31 березня, повідомляє пресслужба президента.

Серед вручених нагород — ордени Богдана Хмельницького II та III ступенів, “За мужність” II та IIІ ступенів, медалі “За військову службу Україні”, “За бездоганну службу” ІІІ ступеня та “За врятоване життя”.

Зокрема, нагороди отримали військові ЗСУ:

  • полковник Олександр Волошин і капітан Олексій Фандецький, які забезпечували евакуацію та супровід колон автомобілів із цивільними з Бучі до Білогородки. Тоді загалом упродовж 9–10 березня 2022 року було евакуйовано понад 300 авто з громадянами;
  • підполковник Андрій Колодяжний, сержант Олександр Фесик, сержант Мирон Химиця, старший сержант Олександр Мартинюк, які в березні 2022 року брали участь у знищенні ворожих колон у населених пунктах Бучанського району Київської області;
  • молодший сержант Сергій Дорошенко та капітан Руслан Мамчик, які встановлювали мінно-вибухові та інженерні загородження, завдяки яким було успішно відбито ворожі штурми.

Нагороджено також воїнів Нацгвардії:

  • сержанта Максима Бовчалюка та сержанта Сергія Квітка, які брали участь у запеклих боях проти російських окупантів на Київщині;
  • патрульного поліцейського Олега Швеця, який брав участь у стабілізаційних заходах у містах Ірпені, Бучі та Гостомелі;
  • майора поліції Івана Дулкая, який з початку повномасштабного вторгнення РФ здійснює документування та розслідування зухвалих воєнних злочинів російської армії.

Отримали нагороди і воїни СБУ:

  • сержант Григорій Калачніков та сержант Андрій Менджул, які були залучені до проведення контрнаступальних дій підрозділами ЗСУ в районі Забуччя та підготовці плацдарму для подальшого звільнення міста Бучі.

Нагородив президент також працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій:

Віталія Фареника та Павла Заїку, які забезпечували евакуацію цивільних громадян із міст Ворзеля, Бучі, Бородянки, Ірпеня, Гостомеля до Києва. Надзвичайну мужність і героїзм Віталій Фареник проявив під час евакуації з міста Ірпеня, коли російські військові відкрили вогонь по цивільних поблизу мосту через річку Ірпінь у селі Романівка на Київщині.

Читайте також:
Зеленський вшанував вбитих росіянами українців у Бучі в другу річницю деокупації міста

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна