Не один раз: Буданов заперечив, що Росія застосувала в Україні потужну авіабомбу ОДАБ-1500 вперше

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов спростував інформацію про те, російська армія вперше атакувала Україну потужною авіабомбою ОДАБ-1500.

Про це він заявив в ефірі телемарафону “Єдині новини” в неділю, 31 березня.

“Можу це прямо спростувати, бо ОДАБ-1500 використовувалась уже не один раз — і на лінії фронту, і коли була активна частина операції РДК (“Російський добровольчий корпус”, — “Н”) і ЛСР (легіон “Свобода Росії” — “Н”) — там так само ОДАБ-1500 використовувалася. Тобто нічого нового в цьому немає”, — наголосив він.

Контекст

Як писала “Нвинарня” раніше, 30 березня німецьке видання Bild повідомило, що Росія вперше атакувала Україну потужною авіабомбою ОДАБ-1500.

Авіабомбу російські війська застосували в прикордонному селищі Велика Писарівка на Сумщині.

Як зазначив військовий експерт з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке, після удару ОДАБ-1500 у небі піднялася хмара диму заввишки 1 км.

Використання 1,5-тонної бомби у населеному пункті Рьопке називає “новим дном у війні Росії проти українських міст”. За його словами, раніше ЗС РФ застосовували ОДАБ, але найменшої маси: від 170 до 500 кг.

Об’ємно-детонуюча авіаційна бомба (ОДАБ) — це термобаричний снаряд часів СРСР, який приблизно за 10 метрів до влучення в ціль випускає горючу рідину у вигляді аерозолю і займає його. Це називають об’ємним вибухом. Такий боєприпас має більшу силу поразки, ніж класичний.

Читайте також:
Російські ракети Х-101 стали ще небезпечнішими: тепер їх виробляють з двома бойовими частинами

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна