Російські ракети Х-101 стали ще небезпечнішими: тепер їх виробляють з двома бойовими частинами

Росіяни не просто вдвічі збільшили вагу бойової частини ракети Х-101 до 800 кг, про що стало відомо ще в січні цього року, а виробляють її з двома бойовими частинами, що робить ракету ще небезпечнішою.

Про це пише Defense Express з посиланням на телеграм-канал “Полковник ГШ”.

Про другу бойову частину стало відомо після аналізу збитої ракети Х-101 під час атаки ворога у ніч на 29 березня.

Перша бойова частина ракети залишилась без змін. Друга ж має підготовлені елементи ураження у вигляді сталевих фрагментів кубічної форми для підвищення бойової ефективності. Як пише Defense Express, зазвичай такі елементи використовуються у зенітних ракетах, але у випадку застосування для удару по наземних цілях мають значний уражаючий ефект проти людей.

Друга бойова частина ракети Х-101. Фото: ТГ “Полковник ГШ”

Ймовірно, місце для додаткової бойової частини було знайдено завдяки зменшенню паливного бака, що може вплинути на дальність Х-101, проте для території України навіть зменшеної дальності (з 5500 км до умовних 2250 км) може бути достатньо.

У разі пуску таких ракет зі Саратовської області навіть по об’єктах у Львівській області у такої Х-101 ще залишиться 500-700 км для додаткових маневрувань.

Водночас інформація щодо варіанту з оснащенням Х-101 двома бойовими частинами прослідковується у російських джерелах ще з середини 2010-х років, ще на стадії розробки та випробувань цієї ракети.

Тоді вказувалась, що в одному з варіантів оснащення ракети бойова частина вагою 400 кг може бути розділена на дві. Перша може бути скинута на парашуті на дальності у 100 км від основної цілі. Від такої реалізації тоді відмовились та повернулись лише зараз. Але який саме механізм скидання використаний у новій версії Х-101 — наразі під питанням.

Читайте також:
Росія виробляє майже втричі більше артснарядів, ніж США і Європа для України, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна