Як захистити імунну систему в різні пори року? ℗

Імунна система відіграє ключову роль у захисті організму від хвороб і інфекцій. Проте, імунітет може ослаблюватися в залежності від сезону та зовнішніх чинників. Тож важливо підтримувати його у періоди, коли організм особливо вразливий до захворювань. Дієві поради щодо того, як захистити імунну систему протягом року, читайте в цій статті.

Як захистити імунну систему

Як захистити імунну систему навесні?

Весняний період часто супроводжується підвищеною концентрацією алергенів у повітрі, зокрема, пилку квітів, що може спричинити алергічні реакції та подразнення дихальних шляхів, пригнічувати імунну систему. Хоч зимові захворювання починають зникають, але може наступити нова хвиля застудних захворювань, оскільки весняна погода часто є нестабільною. Декілька порад, як захистити імунну систему навесні:

  • Збагатити організм пробіотиками. Зокрема, в статті на порталі Госта Медіа йдеться про те, що вони можуть відновлювати імунітет, оскільки збільшують вміст хімічних сполук, які забезпечують систему ключових сигналів та ефективність білих кров’яних клітин;
  • Отримувати достатньо вітаміну D, особливо після зими, коли більшість людей проводить більше часу у приміщеннях. Вітамін D сприяє нормальному функціонуванню імунної системи та зменшує ризик запалення;
  • Правильне харчування. Споживання свіжих фруктів, овочів та зелених листяних овочів забезпечує організм вітамінами та антиоксидантами, необхідними для підтримки здоров’я імунної системи.

Як захистити імунітет навесні

Як захистити імунну систему влітку?

Хоч влітку вірусні захворювання йдуть на спад, спека може стати ще тим випробуванням для імунної системи. Однією з основних проблем є підвищена температура та висока вологість, що сприяють розмноженню патогенних мікроорганізмів та збільшенню ризику захворювань шкіри та дихальних шляхів. Також влітку люди часто страждають від зневоднення, що послаблює імунітет. Якщо ви шукаєте відповідь на питання, як захистити імунну систему під час літньої спеки, дотримуйтеся цих порад:

Дотримання питного режиму Пити достатню кількість води, особливо у спекотну погоду, є ключовим для підтримки оптимальної роботи імунної системи;

  • Вживання великої кількості сезонних овочів, фруктів, ягід. Це допомагає наситити організм великою кількістю вітаміну С та іншими антиоксидантами;
  • Фізична активність. Регулярна фізична активність сприяє загартовуванню та підвищенню стійкості організму до інфекцій;
  • Відпочинок та нормальний сон. Забезпечення достатнього відпочинку і якісного сну відновлює енергію та допомагає імунній системі боротися зі стресом.

Як захистити імунну систему восени та взимку?

Осінь – період підготовки до зими, коли імунітету важливо приділити особливу роль. А взимку ми особливо гостро відчуваємо зміну, погодних умов, що може призвести до підвищеного ризику застудних захворювань. Одним з ключових аспектів захисту імунної системи в цей період є уникнення стресу. Ще кілька дієвих способів як захистити імунну систему:

  • Включення в раціон продуктів, які багаті вітаміном С. Йдеться про цитрусові, відвар шипшини та інші антиоксиданти, вживання яких може посилювати імунітет;
  • Дотримання посилених правил гігієни. Регулярне миття рук, провітрювання приміщення, уникнення тісного контакту з людьми дає змогу знизити ризик зараження вірусними захворюваннями.

Висновок

Підтримка імунітету в різні пори року є ключовим фактором  для збереження здоров’я та запобігання захворюванням. Правильне харчування, фізична активність, відпочинок, гігієна та управління стресом допоможуть вам почуватися бадьорими та залишатися здоровими.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна