Сирський: Росіяни мають перевагу по артилерії 6 до 1

Російські війська наростили активність авіації, застосовують керовані авіабомби, мають перевагу в артилерії. При цьому на один постріл Сил оборони України припадають шість випущених снарядів противника.

Про це в інтерв’ю “Укрінформу”, яке вийшло 29 квітня, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

“Досвід минулих місяців і тижнів свідчить, що ворог значно наростив активність авіації, застосовує КАБи – керовані авіабомби, які руйнують наші позиції. Крім цього, ворог веде щільний артилерійський та мінометний вогонь. Ще кілька днів тому перевага ворога по випущених боєприпасах становила співвідношення близько 6:1”, – сказав генерал-полковник Сирський.

“Але ми навчились воювати не кількістю боєприпасів, а майстерністю використання тієї зброї, яка є. Крім того, ми максимально використовуємо перевагу в засобах безпілотної авіації. Хоча ворог намагається нас наздогнати у цьому ефективному виді зброї”, – зазначив він.

Головком визнав, що поточна обстановка на певних напрямках залишається напруженою, оскільки окупанти нарощують зусилля та мають чисельну перевагу в особовому складі. Однак ворогу не вдалося суттєво просунутися на стратегічних напрямках.

“Його територіальні здобутки, якщо вони і є, то мають тактичне значення. Цю ситуацію ми контролюємо. Вони (ЗС РФ – “Н”) традиційно не зважають на втрати і продовжують застосовувати тактику масованих штурмів. На певних напрямках щодоби підрозділи Сил оборони України відбивають по кілька десятків атак”, – заявив головком.

На деяких ділянках фронту українським військам вдалося вирівняти ситуацію щодо артилерії, що відразу позначилося на обстановці в цілому. Наші артилеристи використовують високоточні боєприпаси для ураження скупчень противника навіть за десятки кілометрів від лінії фронту, додав Сирський.

При цьому він визнав, що втрата Авдіївки була спричинена насамперед нестачею боєприпасів і ракет для ППО ЗСУ. Це відбулося в час, коли західні партнери скоротили збройну підтримку.

“Ми були б ще більш вдячні (західним партнерам), якщо б ця допомога надходила швидше і в достатній кількості. Варто визнати: ми не змогли досягнути більшого успіху під час Харківського наступу, тому що нам не вистачило ресурсів. Відсутність ресурсів та необхідної кількості боєприпасів дозволила росіянам глибоко закопатися в землю на Півдні України, у Запорізькій області, і штурм цих позицій, без ефективної підтримки з повітря, вартував нам людських втрат та втрат техніки. Останній випадок – Авдіївка. Ми б, безперечно, зберегли ці позиції за наявності достатньої кількості насамперед засобів ППО та артилерійських снарядів”, – сказав Олександр Сирський.

Він наголосив: “Сили оборони виконують завдання на всій величезній лінії фронту фактично в умовах нестачі озброєння та боєприпасів. У цих умовах перехід до стратегічної оборони є логічним рішенням. Але настільки ж логічним є і зворотне: якщо Захід, як заявляє, поставить Україні все, що потребують її Збройні сили, це дасть змогу відкинути ворога, скільки б людей не мобілізовувала Росія, і нарешті завершити цю війну військовою перемогою над противником”.

Читайте також:
“Навіть коли в нас залишиться одна міна…”
Як тримається у Кліщіївці 93-тя механізована бригада “Холодний Яр”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна