Сирський: Під час боїв за Авдіївку в російський полон потрапили 25 українських військових

Авдіївка це Україна

Перевага російських військ у силі і засобах штурмових підрозділів стала однією з причин відходу українських сил з Авдіївки Донецької області. Під час цих боїв 25 наших бійців потрапили у ворожий полон.

Про це в інтерв’ю “Укрінформ”, яке вийшло 29 березня, заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

“Через постійні бомбардування керованими авіабомбами цілісність нашої оборони була порушена, що дало можливість противнику поступово просуватись вперед. Також негативну роль відіграла недостатня кількість боєприпасів для нашої артилерії. Це не дало змоги в таких умовах вести ефективну контрбатарейну боротьбу. Тож, щоб уникнути оточення та зберегти життя людей, я ухвалив рішення вийти з Авдіївки”, – розповів він.

“На жаль, у ході цих боїв 25 українських військовослужбовців потрапили у російський полон. Це – війна… Російські пропагандисти намагаються використати різні відео з полоненими українськими воїнами для дискредитації Сил оборони України, психологічного тиску та поширення паніки серед українців”, – зазначив Сирський.

“Хочу сказати цим солдатам, якщо вони мене почують, їхнім родинам: ми нікого не забули і робимо все, щоб визволити цих військовослужбовців із ворожого полону. До цих зусиль повною мірою залучені як керівництво нашої держави, так і Головне управління розвідки Міністерства оборони та командування Збройних сил”, – наголосив головком.

Сирський також зазначив, що наступ на Авдіївку обернувся для окупантів значними втратами і про  це “навряд чи будуть розповідати у “російському” телевізорі”.

“Лише у період з 10 жовтня 2023 року до 17 лютого 2024 року на Авдіївському напрямку російські загарбники втратили: 47186 осіб особового складу, 364 танки, 748 бойових броньованих машин, 248 артилерійських систем, 5 літаків. Сили оборони України від початку Авдіївської оборонної операції на цьому напрямку взяли у полон 95 російських окупантів”, – навів цифри генерал.

Читайте також:
Лиховій спростував заяви росіян про захоплення селища Невельське під Авдіївкою

Вихід ЗСУ з Авдіївки

О 2-й годині ночі в суботу, 17 лютого, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що підрозділи сил оборони України під тиском російського наступу виведені з міста Авдіївка Донецької області. Оточення не допущено.

“Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах”, — йдеться в повідомленні головкома.

“Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці. Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій. Життя військовослужбовців — найвища цінність”, — зазначив Сирський.

“Авдіївку ми все одно повернемо”, — додав генерал-полковник.

Про вихід з Авдіївки повідомив також командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

“Відповідно до отриманого розпорядження, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції”, — сказано в повідомленні командувача ОСУВ у телеграмі.

“У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення”, — зазначив бригадний генерал Тарнавський.

“Оточення не допущено, особовий склад виведено, наші воїни зайняли оборону на визначених рубежах”, — наголосив командувач.

У попередніх повідомленнях про бойові дії в місті, яке поступово захоплює російська армія, командувач Олександр Тарнавський визнав залишення позиції “Зеніт” на південній околиці міста та факти потрапляння українських воїнів у полон.

Промислове місто Авдіївка на північ від Донецька залишалося під контролем українських сил із початку російської агресії проти України в 2014 році. Із жовтня 2023 року ворог почав масовані штурмові дії на півночі та півдні Авдіївки, які досягли апогею в середині лютого 2024 року. В цей час було перерізано головну логістичну артерію до міста в районі коксохімічного заводу. Під час наступу на Авдіївку ворог зазнавав величезних втрат.

Читайте також:
Від початку і до завершення оборонної операції: 3-й полк ССО показав унікальні кадри боїв за Авдіївку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна