Україна отримає від Банку розвитку Ради Європи €100 млн за проєктом “HOME. Компенсація за знищене майно”

На засіданні Адміністративної Ради Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ), в якому 26-27 березня взяла участь заступниця міністра фінансів України Ольга Зикова, було представлено і затверджено новий проєкт “НОМЕ. Компенсація за знищене майно”. Він передбачає надання Києву кредиту обсягом 100 мільйонів євро.

Про це 27 березня повідомляє Міністерство фінансів України.

Залучені кошти спрямують на підтримку механізму прямої допомоги, завдяки якому кінцеві бенефіціари, зокрема учасники бойових дій, інваліди та багатодітні сім’ї, отримають компенсацію за знищене внаслідок бойових дій та терористичних атак РФ житло у вигляді сертифікатів на придбання житла. Проєкт реалізовуватиметься по всій території України.

 Зикова подякувала керівництву Банку за активну підтримку і солідарність з Україною та відзначила важливість проєктів з підтримки соціальної сфери задля сталого соціального розвитку та відновлення.

“Житловий сектор залишається одним із найбільш постраждалих внаслідок війни – загальні збитки оцінюються майже у 50 млрд доларів США. Ефективна реалізація проєкту HOME допоможе Уряду надавати необхідну допомогу громадянам, домівки, яких було зруйновано або пошкоджено внаслідок бойових дій. У рамках проєкту передбачено надання компенсації за понад 2000 житлових сертифікатів, що дозволить близько 5700 українцям отримати компенсацію за знищене житло. Новий проєкт для України дозволить громадянам, які отримали компенсації за знищені домівки, якнайшвидше повернутись до звичного життя”, – зазначила вона.

Реалізацію проєкту HOME буде здійснено у межах чинного законодавства, зокрема, закону України за допомогою послуги “єВідновлення”. Це дозволить українцям подавати запити та отримувати відповідні сертифікати на компенсацію за пошкоджене майно. Після автоматизованої перевірки заяву на отримання сертифіката буде опрацьовувати та схвалювати спеціальна Державна комісія з компенсації. Перебіг розгляду заяви можна буде бачити застосунку “Дія”.

Це вже другий проєкт для України, який БРРЄ виносить на схвалення Адміністративною радою, менш ніж за рік після приєднання України до фінустанови, що свідчить про довіру, як до партнера.

“Україна продовжує активну роботу над реалізацією спільних проєктів з банком і прагне надалі поглиблювати двосторонню співпрацю. Переконана, що сильна командна робота сприятиме досягненню наших спільних довгострокових політичних та економічних цілей”, — сказала заступниця міністра фінансів.

Читайте також:
Світовий банк виділив Україні $1,5 млрд на підтримку держбюджету і відновлення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна