Буданов каже, що Кремль знав про підготовку теракту як мінімум за місяць. І пояснив, чому РФ це допустила

Начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов під час розмови на  Третьому міжнародному форумі зі стратегічних комунікацій заявив, що Росія заздалегідь знала про підготовку терористичної операції на її території.

Глава української розвідки цитує пресслужба ГУР МОУ у середу, 27 березня.

“Як мінімум, 15 лютого 2024 року РФ знала про підготовку. Я вам більше скажу, ця інформація пройшла через розвідуправління угруповання в Сирії. От звідти вона пішла на Москву. І нехай не розповідають казки, що це дивним чином все матеріалізувалось  нізвідки”, ― сказав Кирило Буданов.

За його словами, Росія знала, звідки прийдуть бойові групи, через які дві країни вони переміщувались на територію держави-агресора.

“Для чого вони допустили, щоб це сталося ― є кілька варіантів. Перше ― це, як у них прийнято, боротьба «веж», аби зараз зняти кілька високопосадовців. Інший варіант ― вони насправді недооцінили масштабів того, що станеться. Думали, що це буде більш локально, і хотіли звинуватити в усьому Україну”, ― зазначив начальник ГУР МО України.

Він зауважив, що у Кремлі уже тричі змінювали версії того, що сталось у підмосковному «крокус сіті», намагаючись хоч якось приплести до теракту так званий «український слід».

“З’явились пояснення Патрушева і Бортнікова, який там звинуватив мене особисто і що це все взагалі зробила Україна. Це є нісенітницею. До речі, якщо ми торкнулись цього болючого питання, хоч це й ворог, але я не схвалюю в принципі терористичні акти проти цивільних людей”, ― заявив Кирило Буданов.

Він також додав, що Росія сама посіяла хаос і самовпевнено вважала, ніби зможе його контролювати.

“Є такий сталий вираз, навіть істина. Вона в середовищі спеціальних служб завжди функціонує: усі намагаються створити контрольований хаос. Абсолютно всі більш-менш серйозні організації пробували в різний час це робити. І аксіома в тому, що жодна з них не змогла його зробити контрольованим. Те саме сталось і тут”, ― підсумував начальник ГУР МО України.

Контекст. Теракт у “Крокус сіті хол” та реакція України 

Увечері в п’ятницю, 22 березня, сталися масова стрілянина і вибухи в концертному залі “Крокус сіті хол” у місті Красногорськ Московської області РФ. Судячи з відео, невідомі особи почали стріляти по глядачах, які зібралися на концерт прокремлівської музичної групи “Пікнік”, заснованої в Ленінграді ще за часів СРСР. Водночас є припущення щодо постановочного характеру стрілянини та/або самоусунення правоохоронців від протидії нападникам.

Також зловмисники нібито кинули в приміщенні гранату чи запалювальну шашку і влаштували підпал. У будівлі ТРЦ прогримів вибух і почалася пожежа. Надалі вогонь охопив майже 13 тисяч кв. метрів – його не могли приборкати до вечора 23 березня.

Нападникам вдалося втекти на авто, прикмети якого були відомі силовикам. Втікачі так і не змінили цей єдиний автомобіль.

Згодом силовики заявили про затримання 11 підозрюваних, у тому числі 4 розшукуваних терористів – громадян Таджикистану. Їх почергово схопили в Брянській області.

Російські телеграм-канали поширювали відео із допитом на трасі мігранта з Азії – імовірно, одного із затриманих. Чоловік визнав, що був учасником теракту в “Крокусі” на замовлення якогось проповідника та отримав за це гроші.

Уранці 23 березня влада почала публікувати списки загиблих унаслідок теракту.

За даними російської влади, до вечора 24 березня кількість убитих зросла до 137 осіб (спочатку заявляли про 40 трупів). Поранених – приблизно 180.

У Москві та в регіонах Росії скасували наступні масові заходи. Було запроваджено перевірки й обмеження на транспорті і на дорогах.

Офіційні росЗМІ повідомляли про співчуття, які висловлюють Москві представники низки дружніх їй країн, зокрема і єменські хусити.

У ТРЦ “Крокус” внаслідок тривалої пожежі обвалився дах. Розбір завалів на місці події триває, паралельно зростає кількість оголошених жертв.

Російські пропагандисти та політики одразу після інциденту в Красногорську почали закликати до розправи над Україною та швидшого завершення війни проти України, називаючи українську владу винною в теракті.

Президент РФ Володимир Путін виступив зі зверненням через 20 годин після нападу і заявив, нібито Україна “підготувала вікно” для втечі підозрюваних. На чому ґрунтується це твердження він не пояснив.

В ГУР МОУ заявили, що ця версія “не витримує жодної критики”.

Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, щодо нібито причетності України до стрілянини в концертному залі “Крокус” у підмосковному Красногорську.

“Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства”, – сказано в заяві.

В МЗС нагадали: “Російський режим має довгу історію кривавих провокацій спецслужб, подібних до теракту на Каширському шосе в 1999 році.

Для путінської диктатури не існує червоних ліній. Вона готова вбивати власних громадян заради політичних цілей так само, як за час війни проти України вбила тисячі мирних українців в результаті ракетних ударів, артилерійських обстрілів та тортур.

Закликаємо міжнародну спільноту рішуче відкинути брехливі російські звинувачення у нібито причетності України до стрілянини в Красногорську та посилити підтримку нашої держави у протистоянні злочинній російській агресії”, – сказано в коментарі МЗС.

Версія щодо ІДІЛ – основна

За атаку на цивільних  росіян у Підмосков’ї може бути відповідальний осередок терористичної організації “Ісламська держава”.

Пов’язане з ІДІЛ медіа “Амак” виклало зйомку терористами атаки на “Крокус”:

Зрештою “Ісламська держава” назвала теракт у “Крокусі” своєю “найжорстокішою атакою за останні роки” і опублікувала фото терористів, одяг яких збігається з одягом затриманих, фото яких публікувала ФСБ.

Як повідомляє New York Times із посиланням на неназваних американських чиновників, раніше в березні спецслужби США збирали розвіддані і до березня дійшли висновку, що “Вілаят Хорасан”, афганський осередок ІДІЛ, планує теракт у Москві.

За словами представників контртерористичної служби США, після періоду відносного затишшя ІДІЛ знову повернулася до планування атак у Європі. Причому більшість із цих планів було зірвано.

США не ставлять під сумнів причетність ІДІЛ до теракту на концерті у передмісті Москви ввечері 22 березня та завчасно попереджали Росію про загрозу подібного теракту.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс 24 березня заявила, що немає жодних доказів на підтвердження заяви Володимира Путіна про нібито причетність України.

Читайте також:
ГУР зреагувало на теракт в Підмосков’ї

І хто тут терорист? Російські силовики відрізали вухо підозрюваному таджикові та продають ніж з аукціону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна