МЗС України порівняло російський теракт у Красногорську з ФСБшним підривом Каширського шосе 1999 року

Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, щодо нібито причетності України до стрілянини в концертному залі “Крокус” у підмосковному Красногорську.

Про це йдеться в коментарі МЗС України, поширеному після появи інформації про теракт в РФ увечері 22 березня.

“Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства”, – сказано в заяві.

В МЗС нагадали: “Російський режим має довгу історію кривавих провокацій спецслужб, подібних до теракту на Каширському шосе в 1999 році.

Для путінської диктатури не існує червоних ліній. Вона готова вбивати власних громадян заради політичних цілей так само, як за час війни проти України вбила тисячі мирних українців в результаті ракетних ударів, артилерійських обстрілів та тортур.

Закликаємо міжнародну спільноту рішуче відкинути брехливі російські звинувачення у нібито причетності України до стрілянини в Красногорську та посилити підтримку нашої держави у протистоянні злочинній російській агресії”, – сказано в коментарі МЗС.

Контекст. Теракт у “Крокус сіті холл”

Увечері в п’ятницю, 22 березня, сталися масова стрілянина і вибухи в концертному залі “Крокус сіті холл” у місті Красногорськ Московської області РФ.

Перед концертом групи “Пікнік” приблизно п’ять (або менше) нападників відкрили з автоматичних гвинтівок вогонь по натовпу, внаслідок чого загинули щонайменше 40 осіб і понад 130 – отримали поранення. Принаймні про таку кількість жертв повідомила російська влада.

Також нападники нібито кинули в приміщенні гранату чи запалювальну шашку, внаслідок чого в будівлі прогримів вибух, почалася пожежа. Надалі вогонь охопив майже 13 тисяч кв. метрів.

Нападникам вдалося втекти на авто.

Російські пропагандисти та політики почали закликати до розправи над Україною, називаючи її винною в теракті.

Терористичний акт на Каширському шосе — вибух у 8-поверховому житловому будинку на Каширському шосе в Москві 13 вересня 1999 року о 5-й годині ранку.
Потужність вибухового пристрою становила 300 кілограмів у тротиловому еквіваленті. Цегляний будинок повністю зруйнувався, а майже всі, хто був у ньому – 124 мешканці – загинули.
Деякі джерела заявляли про причетність до теракту ФСБ Росії та її тодішнього глави Володимира Путіна. Офіційна версія – провина чеченців – призвела до “закручування гайок” в РФ та посилення боротьби з “чеченським тероризмом”.

Читайте також:
ГУР зреагувало на теракт в Підмосков’ї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна