Теракт у Підмосков’ї: у Росії заявили про затримання підозрюваних таджиків, які рухалися нібито в напрямку кордону з Україною

доповнено, оновлено

Слідчий комітет РФ повідомив про затримання чотирьох підозрюваних у вчиненні теракту 22 березня в концертному залі “Крокус сіті холл” у підмосковному Красногорську. Їх затримали нібито в Брянській області. При цьому заявлена кількість жертв нападу перевищила 100.

Російська пропаганда намагається прив’язати до терористів вигаданий “український слід” – таджики буцімто рухалися на авто до кордону з Україною.

Як повідомляє російський телеграм-канал Baza, з посиланням на слова депутата держдуми Олександра Хінштейна, автомобіль “Рено”, на якому пересувалися підозрювані, виявили вночі в районі села Хацунь Карачівського району Брянської області. За його словами, автомобіль не зупинився на вимогу правоохоронців і спробував втекти. Під час переслідування було відкрито стрілянину, машина перекинулася. У результаті одного підозрюваного було затримано на місці, решта зникла в лісі. Невдовзі було виявлено та затримано другого підозрюваного. У салоні “Рено” знайдено пістолет “ПМ”, магазин до автомата АКМ та паспорти громадян Таджикистану.

До цього російський телеграм-канал Baza писав про те, що четверо терористів нібито є громадянами Таджикистану й були зареєстровані в Ярославській, Іванівській і Самарській областях Росії.

Втім, згодом стало відомо, що один з підозрюваних, 29-річний Руслан Назаров, виявився непричетним до теракту. Він увесь день був удома у Самарі зі своїми рідними. Вранці Рустам побачив своє фото на орієнтуваннях і сам пішов до поліції. Йому належав автомобіль “Рено”, на якому втікали підозрювані, проте він продав його ще два роки тому.

Водночас урядова пропагандистська інформагенція “РИА Новости” з посиланням на ФСБ пише про затримання 11 людей, у тому числі 4 розшукуваних терористів. Про це доповів президенту РФ Володимиру Путіну директор російської ФСБ Олександр Бортников.

Російські телеграм-канали поширюють відео з допитом мігранта з Азії, який російські силовики влаштували на трасі. Чоловік визнає, що був учасником теракту в “Крокусі” на замовлення якогось проповідника та отримав за це гроші.

За цими даними, затриманих етапують у Москву.

При цьому у ФСБ повідомили, що зброя, яку застосували терористи, була заздалегідь приготовлена у схованці. Після скоєння теракту злочинці нібито планували перейти кордон РФ та України, оскільки “мали відповідні контакти на українській стороні”.

Станом на ранок влада РФ заявляла про понад 93 загиблих внаслідок теракту та понад 120 госпіталізованих. Після 12-ї години Москва офіційно повідомила вже про 115 трупів, під час розбору завалів знаходять ще тіла жертв. 

У Москві та в регіонах Росії скасовано наступні масові заходи. Зате запроваджено перевірки й обмеження на транспорті і на дорогах.

Офіційні росЗМІ повідомляють про співчуття, які висловлюють Москві представники низки дружніх їй країн, зокрема і єменські хусити.

У ТРЦ “Крокус” внаслідок тривалої пожежі обвалився дах. Розбір завалів на місці події триває.

Контекст. Теракт у “Крокус сіті холл” та реакція України 

Увечері в п’ятницю, 22 березня, сталися масова стрілянина і вибухи в концертному залі “Крокус сіті холл” у місті Красногорськ Московської області РФ. Судячи з відео, невідомі особи почали стріляти по глядачах, які зібралися на концерт музичної групи “Пікнік”.

Водночас є припущення щодо постановочного характеру стрілянини.

Також нападники нібито кинули в приміщенні гранату чи запалювальну шашку, внаслідок чого в будівлі прогримів вибух, почалася пожежа. Надалі вогонь охопив майже 13 тисяч кв. метрів.

Нападникам вдалося втекти на авто.

Уранці 23 березня влада почала публікувати списки загиблих.

За непідтвердженими даними, їх чисельність нібито зросла до 115 (спочатку заявляли про 40 трупів).

Російські пропагандисти та політики почали закликати до розправи над Україною та швидшого завершення війни проти України, називаючи українську владу винною в теракті.

Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, щодо нібито причетності України до стрілянини в концертному залі “Крокус” у підмосковному Красногорську.

“Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства”, – сказано в заяві.

В МЗС нагадали: “Російський режим має довгу історію кривавих провокацій спецслужб, подібних до теракту на Каширському шосе в 1999 році.

Для путінської диктатури не існує червоних ліній. Вона готова вбивати власних громадян заради політичних цілей так само, як за час війни проти України вбила тисячі мирних українців в результаті ракетних ударів, артилерійських обстрілів та тортур.

Закликаємо міжнародну спільноту рішуче відкинути брехливі російські звинувачення у нібито причетності України до стрілянини в Красногорську та посилити підтримку нашої держави у протистоянні злочинній російській агресії”, – сказано в коментарі МЗС.

Версія щодо ІДІЛ

За атаку на цивільних  росіян у Підмосков’ї може бути відповідальний осередок терористичної організації “Ісламська держава”.

Як повідомляє New York Times із посиланням на неназваних американських чиновників, у березні США зібрали розвіддані про те, що ІДІЛ планує теракт у Росії.

Спецслужби США збирали розвіддані і до березня дійшли висновку, що “Вілаят Хорасан”, афганський осередок ІДІЛ, планує теракт у Москві.

За словами представників контртерористичної служби США, після періоду відносного затишшя ІДІЛ знову повернулася до планування атак у Європі. Причому більшість із цих планів було зірвано.

Читайте також:
ГУР зреагувало на теракт в Підмосков’ї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна