І хто тут терорист? Російські силовики відрізали вухо підозрюваному таджикові та продають ніж з аукціону

Російські силовики ймовірно відрізали вухо чоловікові, схожому на затриманого терориста, а потім змушували його це вухо з’їсти. Один із катів вихваляється ножем, яким різали вухо таджикові.

Російський “воєнкор”-пропагандист Єгор Гузенко “Тринадцятий” опублікував відповідне відео з екзекуцією.

На відео допиту під тортурами, яке з’явилося в Telegram-каналі “Тринадцатый” 23 квітня, звернув увагу український блогер Денис Казанський.

Як свідчать опубліковані кадри, під час допиту у підозрюваного мігранта голова була обмотана бинтом, одяг заплямований кров’ю і, очевидно, залишилося тільки одне вухо.

“Загалом методи зрозумілі… Можна не сумніватися, що вони (затримані) зізнаються і в роботі на Україну, і особисто на Буданова”, – іронічно прокоментував Казанський.

Єгора Гузенка, який опублікував ці кадри тортур, він назвав “дуже корисним ідіотом”.

Російський неонацист Євген Рассказов “Топаз” заявив, що готовий оголосити аукціон на ніж, яким силовик відрізав вухо підозрюваному в теракті.

Як доказ справжності ножа Рассказов опублікував ще одне відео з насильством над затриманим, пишуть російські канали.

Раніше Рассказов здобув популярність як бойовик неонацистської групи “Русич”, що бере участь у війні проти України з 2014 року.

Нібито той самий ніж

Контекст. Теракт у “Крокус сіті холл” та реакція України 

Увечері в п’ятницю, 22 березня, сталися масова стрілянина і вибухи в концертному залі “Крокус сіті холл” у місті Красногорськ Московської області РФ. Судячи з відео, невідомі особи почали стріляти по глядачах, які зібралися на концерт прокремлівської музичної групи “Пікнік”, заснованої в Ленінграді ще за часів СРСР. Водночас є припущення щодо постановочного характеру стрілянини та/або самоусунення правоохоронців від протидії нападникам.

Також зловмисники нібито кинули в приміщенні гранату чи запалювальну шашку і влаштували підпал. У будівлі ТРЦ прогримів вибух і почалася пожежа. Надалі вогонь охопив майже 13 тисяч кв. метрів – його не могли приборкати до вечора 23 березня.

Нападникам вдалося втекти на авто, прикмети якого були відомі силовикам. Втікачі так і не змінили цей єдиний автомобіль.

Згодом силовики заявили про затримання 11 підозрюваних, у тому числі 4 розшукуваних терористів – громадян Таджикистану. Їх почергово схопили в Брянській області.

Російські телеграм-канали поширювали відео із допитом на трасі мігранта з Азії – імовірно, одного із затриманих. Чоловік визнав, що був учасником теракту в “Крокусі” на замовлення якогось проповідника та отримав за це гроші.

Уранці 23 березня влада почала публікувати списки загиблих унаслідок теракту.

За даними російської влади, до вечора 24 березня кількість убитих зросла до 137 осіб (спочатку заявляли про 40 трупів). Поранених – приблизно 180.

У Москві та в регіонах Росії скасували наступні масові заходи. Було запроваджено перевірки й обмеження на транспорті і на дорогах.

Офіційні росЗМІ повідомляли про співчуття, які висловлюють Москві представники низки дружніх їй країн, зокрема і єменські хусити.

У ТРЦ “Крокус” внаслідок тривалої пожежі обвалився дах. Розбір завалів на місці події триває, паралельно зростає кількість оголошених жертв.

Російські пропагандисти та політики одразу після інциденту в Красногорську почали закликати до розправи над Україною та швидшого завершення війни проти України, називаючи українську владу винною в теракті.

Президент РФ Володимир Путін виступив зі зверненням через 20 годин після нападу і заявив, нібито Україна “підготувала вікно” для втечі підозрюваних.

Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, щодо нібито причетності України до стрілянини в концертному залі “Крокус” у підмосковному Красногорську.

“Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства”, – сказано в заяві.

В МЗС нагадали: “Російський режим має довгу історію кривавих провокацій спецслужб, подібних до теракту на Каширському шосе в 1999 році.

Для путінської диктатури не існує червоних ліній. Вона готова вбивати власних громадян заради політичних цілей так само, як за час війни проти України вбила тисячі мирних українців в результаті ракетних ударів, артилерійських обстрілів та тортур.

Закликаємо міжнародну спільноту рішуче відкинути брехливі російські звинувачення у нібито причетності України до стрілянини в Красногорську та посилити підтримку нашої держави у протистоянні злочинній російській агресії”, – сказано в коментарі МЗС.

Версія щодо ІДІЛ – основна

За атаку на цивільних  росіян у Підмосков’ї може бути відповідальний осередок терористичної організації “Ісламська держава”.

Як повідомляє New York Times із посиланням на неназваних американських чиновників, у березні США зібрали розвіддані про те, що ІДІЛ планує теракт у Росії.

Спецслужби США збирали розвіддані і до березня дійшли висновку, що “Вілаят Хорасан”, афганський осередок ІДІЛ, планує теракт у Москві.

Пов’язане з ІДІЛ медіа “Амак” виклало зйомку терористами атаки на “Крокус”:

За словами представників контртерористичної служби США, після періоду відносного затишшя ІДІЛ знову повернулася до планування атак у Європі. Причому більшість із цих планів було зірвано.

За даними ЗМІ, США не ставлять під сумнів причетність ІДІЛ до теракту на концерті у передмісті Москви ввечері 22 березня та завчасно попереджали Росію про загрозу подібного теракту.

Зрештою “Ісламська держава” назвала теракт у “Крокусі” своєю “найжорстокішою атакою за останні роки” і опублікувала фото терористів, одяг яких збігається з одягом затриманих, фото яких публікувала ФСБ.

Читайте також:
ГУР зреагувало на теракт в Підмосков’ї


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна