Путін записав відеозвернення з приводу теракту в Підмосков’ї: заявив, що Україна “підготувала вікно” для втечі підозрюваних

Президент Росії Володимир Путін записав відеозвернення у зв’язку з терактом у концертному залі “Крокус Сіті Холі” в підмосковному Красногорську.

Відповідне відеозвернення транслював пропагандистський телеканал “Россия 1” і поширили російські телеграм-канали.

Російський диктатор повторив попередні твердження ФСБ про те, що затримано 11 людей, зокрема 4 безпосередньо причетних до стрілянини, а також те, що вони нібито рухались у бік України, де їм було “підготовлено вікно з українського боку для переходу державного кордону”.

Окрім цього, Путін заявив, що триває робота над “виявленням усієї пособницької бази терористів — тих, хто забезпечував їх транспортом, допомагав зі шляхами відходу, готував схрони зі зброєю та боєприпасами”, і порівняв теракт з діями нацистів.

24 березня у Росії оголошено днем загальнонаціонального трауру.

Воєнні експерти вже наголошують, що Кремль спробує отримати вигоду з терористичної атаки в “Крокусі”.

Зокрема, як заявив німецький експерт в галузі безпеки та політичний консультант Ніко Ланге виданню Bild, у теракті “так чи інакше, російська пропаганда звинувачуватиме західні спецслужби, Україну та НАТО, щоб у тому числі відвернути увагу від провалу Путіна”.

Окрім цього, він вважає, що Путін використає ситуацію для проведення внутрішніх “чисток” і, можливо, для виправдання ще більшої жорстокості — не лише всередині країни, а й за її межами.

Читайте також:
У ГУР прокоментували заяву ФСБ, що причетні до теракту в Підмосков’ї нібито намагалися втекти в Україну

Контекст. Теракт у “Крокус сіті холл” та реакція України 

Увечері в п’ятницю, 22 березня, сталися масова стрілянина і вибухи в концертному залі “Крокус сіті холл” у місті Красногорськ Московської області РФ. Судячи з відео, невідомі особи почали стріляти по глядачах, які зібралися на концерт музичної групи “Пікнік”.

Водночас є припущення щодо постановочного характеру стрілянини.

Також нападники нібито кинули в приміщенні гранату чи запалювальну шашку, внаслідок чого в будівлі прогримів вибух, почалася пожежа. Надалі вогонь охопив майже 13 тисяч кв. метрів.

Нападникам вдалося втекти на авто.

Уранці 23 березня влада почала публікувати списки загиблих.

За непідтвердженими даними, їх чисельність нібито зросла до 115 (спочатку заявляли про 40 трупів).

Російські пропагандисти та політики почали закликати до розправи над Україною та швидшого завершення війни проти України, називаючи українську владу винною в теракті.

Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, щодо нібито причетності України до стрілянини в концертному залі “Крокус” у підмосковному Красногорську.

“Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства”, – сказано в заяві.

В МЗС нагадали: “Російський режим має довгу історію кривавих провокацій спецслужб, подібних до теракту на Каширському шосе в 1999 році.

Для путінської диктатури не існує червоних ліній. Вона готова вбивати власних громадян заради політичних цілей так само, як за час війни проти України вбила тисячі мирних українців в результаті ракетних ударів, артилерійських обстрілів та тортур.

Закликаємо міжнародну спільноту рішуче відкинути брехливі російські звинувачення у нібито причетності України до стрілянини в Красногорську та посилити підтримку нашої держави у протистоянні злочинній російській агресії”, – сказано в коментарі МЗС.

Версія щодо ІДІЛ

За атаку на цивільних  росіян у Підмосков’ї може бути відповідальний осередок терористичної організації “Ісламська держава”.

Як повідомляє New York Times із посиланням на неназваних американських чиновників, у березні США зібрали розвіддані про те, що ІДІЛ планує теракт у Росії.

Спецслужби США збирали розвіддані і до березня дійшли висновку, що “Вілаят Хорасан”, афганський осередок ІДІЛ, планує теракт у Москві.

За словами представників контртерористичної служби США, після періоду відносного затишшя ІДІЛ знову повернулася до планування атак у Європі. Причому більшість із цих планів було зірвано.

Читайте також:
ГУР зреагувало на теракт в Підмосков’ї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна