У ВМС підрахували, скільки ще ВДК має Чорноморський флот РФ

Від початку повномасштабного вторгнення Україна знищила чотири великі десантні кораблі Чорноморського флоту Росії. На ходу в окупантів залишились 5 ВДК.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“Якщо брати великі десантні кораблі, то їх в строю залишається 5 одиниць з 13, які були в них на початку повномасштабного вторгнення”, – сказав він.

За його словами, чотири з цієї кількості було знищено, ще 4 перебували в ремонті, серед яких “Азов” і “Ямал”.

“Ямал” закінчив вже ремонт і мав вже виходити на випробування – отримав пошкодження – повертається в ремонт. “Азов” отримав пошкодження і залишається в ремонті. Тепер можна ще сюди додати “Костянтина Ольшанського”. Тобто загалом було 14. П’ять залишається в строю станом на зараз. І п’ять фактично перебувають в ремонті разом із “Костянтином Ольшанським”, – пояснив Плетенчук.

Щодо решти кораблів, то загалом у тимчасово окупованому Криму росіяни ремонтують 15 пошкоджених суден. На думку Плетенчука, можна сказати, що третина корабельного складу Чорноморського флоту РФ фактично виведена з ладу або знищена.

“На жаль, якщо брати якісні показники, залишається в строю найнебезпечніші зразки озброєння – це носії крилатих ракет “Калібр”. Серед яких є підводні й надводні човни”, – зауважив він.

Та нагадав, що такого типу кораблів знищено Україною два: підводний човен “Ростов-на-Дону” і малий ракетний корабель “Аскольд”.

“Тому в принципі їх десяток в середньому. Тому що ця цифра коливається залежно від боєготовності, залишається в строю. Проте вони мають проблеми з логістикою. І, як бачите, протягом тривалого часу вони не застосовуються”, – підсумував Плетенчук.

Читайте також:
ЗСУ вдарили “Нептуном” по ВДК “Костянтин Ольшанський”, який РФ вкрала в 2014-му

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна