“Вони варті того, щоб ми боролися”. В 11 країнах світу відбулися пікети, присвячені військовополоненим з Оленівки

Понад півтора року тому росіяни скоїли воєнний злочин в колонії Оленівській №120, внаслідок якого загинуло понад 50 українських військовополонених та понад 130 отримали поранення.

Близько 120 поранених тієї страшної ночі військових досі залишаються в російському полоні, а міжнародне розслідування російського воєнного злочину не розпочате.

Olenivka Families Community (“Спільнота родин Оленівки“) вже більше року намагається робити все можливе задля того, аби ніч із 28 на 29 липня 2022 року закарбувалась у пам’яті українців та іноземців. Рідні полонених продовжують бити у всі можливі дзвони — аби домогтися правди, продовження розслідування злочину та повернення бійців додому.

Акції в Мілані, Італія. Фото: Lorenzo Ceva Valla

“На початку лютого ми оголосили про місяць закордонних акцій, метою яких є привернення уваги іноземців до теми страт та катувань у російському полоні, — повідомляють активісти спільноти у спільній заяві. — Наша громадська організація виконала велику роботу щодо акцій за кордоном, адже ми самостійно контактували з усіма діаспорами та просили їхньої підтримки.

Ми надали всі необхідні матеріали: це і текст промови, і постери, присвячені теракту в Оленівці та військовополоненим захисникам Маріуполя, і фото героїв, що загинули в Оленівці, а також поранених захисників, яким вдалося вижити під час цього воєнного злочину РФ”.

На акції в Гамбурзі Німеччина. На плакаті — фото українських полонених воїнів, поранених під час теракту в Оленівці. Фото: Marina Bü

Акції відбулися в цілій низці країн: Франції, Англії, Німеччині, Швеції, Італії, Іспанії, США, Польщі, Австралії, Канаді, Ірландії. На кожній із них і українці, й іноземці тримали плакати з нагадуванням про те, що росіяни вчинили в ніч на 29 липня. Що росія — країна-терорист. І що ми маємо вимагати звільнення з полону захисників України.

Під час акції в Сакраменто, США. Фото надане Ukrainian American House та Sunflower Society of Sacramento

Окрім цього, на одному з таких заходів, що відбувся в Сакраменто (США, штат Каліфорнія), організатори із Sunflower Society of Sacramento зібрали кошти для 3-ї окремої штурмової бригади.

Читайте також:
Катерина Прокопенко: Теракт в Оленівці – це кров на руках тих організацій, які виступали гарантами для захисників “Азовсталі”

“Ми вважаємо, що такі заходи за кордоном мають бути постійно. Нам необхідна підтримка міжнародної спільноти, щоб ми могли й нагадувати про полонених, російські воєнні злочини, а також і підтримувати наше військо. Наша спільнота планує і надалі організовувати різні ініціативи.

Ми сподіваємося, що постійне нагадування суспільству та урядам різних країн про військовополонених, які обороняли місто Маріуполь, які вийшли з “Азовсталі” за наказом і яких уже майже два роки утримують у полоні, допоможе їм якомога швидше повернутися додому живими. Адже розголос дійсно рятує життя, як ми змогли пересвідчитися за ці роки”, – наголошує “Спільнота родин Оленівки”.

Акції в Сіднеї, Австралія. Фото: Ukrainians in Sydney

Активісти також зазначаються, що просили підтримати їх на міжнародних майданчиках представників державних органів України – і через медіа, й на особистих зустрічах, в тому числі і на зустрічі 9 січня 2024 року з керівником офісу президента Андрієм Єрмаком та очільником ГУР Кирилом Будановим… Але жодного результату це поки що не дало.

“Ми постійно наголошуємо на тому, що тема теракту в Оленівці — надважлива. І для того, щоб повернути поранених захисників, які вижили в ту ніч, та притягнути Росію до відповідальності за масову страту, нам необхідна підтримка як нашої влади, так і міжнародної спільноти. І для цього мають працювати не тільки родини військовополонених та вбитих у полоні героїв, а також і МЗС, офіс президента, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими та інші структури.

На жаль, зараз ми не маємо налагодженої співпраці з державними органами в цьому напрямку. Але ми не перестанемо діяти”, – запевняють учасники Olenivka Families Community.

Всі фото надані спільнотою Olenivka Families Community

Читайте та дивіться також відео:
“Це була цинічна масова страта”. Рік після теракту в Оленівці:
родичі полонених об’єдналися, щоб боротися за правду і своїх героїв


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.