Безоплатна вагітність в Україні: історія, що стає успіхом

Валерія Комлєва з чоловіком, який воює і за те, щоб українська медична система була прозорою й вільною від корупції

У 2023 році в Україні народилося 187 387 дітей. Це майже на третину менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення. Демографічна криза стає все більш суттєвим викликом для країни. Вагомим фактором її загострення разом із невизначеністю у майбутньому, пов’язаною з великою війною, і масовим виїздом жінок репродуктивного віку за кордон стало загальне зниження рівня життя в країні й безробіття.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, у 2023 році 67% українців опинилися за межею бідності. В таких умовах народження дитини стає для багатьох українців нездійсненним бажанням.

Ціна вагітності

Харків’янка Наталія Конон завагітніла нещодавно. “У мене дуже складне матеріальне становище: через війну я була змушена піти у відпустку без збереження заробітної плати. Мій чоловік — військовослужбовець, але так вийшло, що вся його зарплата йде на те, щоб ремонтувати службові авто, купувати військові товари, одяг тощо. Фінансово нашій родині дуже скрутно, і про вагітність не могло бути і мови, — розповідає жінка. — Але так сталося, що я завагітніла…

Коли дізналася про це, то дуже злякалась. У мене немає грошей на вагітність, пологи, на сотні тестів, аналізів. Я стала на облік в поліклініці, і мені виписали безліч бланків на аналізи. Розуміючи своє складне фінансове становище, я була шокована. Я рахувала, скільки це може коштувати, і в мене опускалися руки”.

Навіть у скрутних матеріальних умовах українки продовжують сплачувати за спостереження вагітності й пологи. За даними опитування благодійного фонду “280 днів”, серед жінок, які народили у 2021-2022 роках, 58% респонденток сплачували за пологи.

Директорка фонду Алеся Азарова коментує: “З самого початку повномасштабного вторгнення до нас щодня звертаються десятки жінок — майбутніх мам, які потребують допомоги, адже опинилися у скрутному фінансовому становищі. І при цьому вони продовжують сплачувати так звані “благодійні внески” протягом веденням вагітності і пологів в медичних закладах.

Хоча ці послуги вже повністю оплачені державою в межах програми медичних гарантій.

Проблема полягає в тому, що обізнаність про неї лишається незадовільною”.

Програма медичних гарантій — запорука безоплатності

Програма державних гарантій (ПМГ) — це програма, що визначає перелік медичних послуг, медичних виробів та лікарських засобів, повну оплату яких пацієнтам гарантує держава коштом Державного бюджету. Програмою покриваються різноманітні медичні послуги, в тому числі за пакетами “Ведення вагітності в амбулаторних умовах” і “Медична допомога при пологах”.

Національна служба здоров’я УКраїни (НСЗУ) укладає договори із медичними закладами, які мають надавати якісні медичні послуги у визначеному об’ємі, і отримання послуг у таких закладах є безоплатним.

“На жаль, — продовжує Алеся Азарова, — наше останнє опитування вагітних у січні 2024 року показало, що 52% респонденток не знали про можливості отримання безоплатних медичних послуг. А ще 32% були в курсі, що такі послуги надаються, але не розуміли, як їх отримати”.

Але програма медичних гарантій працює, і все більше жінок із різних куточків країни діляться своїми історіями успіху про безоплатне спостереження вагітності й безоплатні пологи.

Хвилювання Наталії Конон із Харкова виявилися марними:

“Всі аналізи, на які мене направили, були безкоштовними! У мене вже починається другий триместр вагітності, і я не знаю, що б робила, якби не програма медичних гарантій. Не виключаю навіть і такий розвиток подій, за яким довелось б наважитись на переривання вагітності через брак грошей… На щастя, я отримала підтримку в один із найбільш вразливих моментів життя, а також віру у безоплатну медицину навіть у такі складні часи”.

Читайте також:
“Техогляд” вашого організму вже оплачений. Чому ви не користуєтеся ним?

Цифрове рішення для вагітних

Очільниця громадської організації “Ліки Контроль“ Наталія Гуран розповідає:

“За кожен місяць ведення вагітності однієї пацієнтки в амбулаторних умовах медичний заклад отримує 786 грн, а за пологи — щонайменше 15 137 грн.

Медична допомога при пологах — це один із пріоритетних напрямів програми медичних гарантій. Тому особливо гірко, коли породіллі погоджуються з вимогами надати так звані “благодійні внески” за ті послуги, які вже оплачені, часто відмовляючи собі у найнеобхідніших речах.

Задля запобігання таким ситуаціям ще в 2023 році ми розробили спеціальний чат-бот “Буду мамою”, доступний у Viber і Telegram. Він інформує жінок про всі послуги, які вони можуть отримати безоплатно протягом вагітності, залежно від терміну і під час пологів”.

Наталія Гуран

За словами Наталії Гуран, чат-бот має також особливу “антикорупційну” складову.

“Цього року ми додали в наш сервіс новий функціонал — спеціальний розділ “Про гроші”, в якому користувачі можуть отримати інформацію про фінансове забезпечення медичного закладу, про те, скільки конкретно коштів виділяється тому чи іншому пологовому будинку державою на надання медичних послуг під час пологів чи протягом вагітності.

Ми давно зрозуміли, що прямі заклики не давати хабарі та відстоювати свої права на гарантовані послуги не працюють. Тому наш підхід полягає у загальному просвітництві: ми надаємо жінці інформацію, яку вона може проаналізувати і поставити сама собі питання: “Чи дійсно я маю віддати 200 власних гривень за певний аналіз, якщо держава вже виділила на це десятки тисяч?”

І таке просвітництво приносить результати. Менше ніж за рік чат-ботом скористалися понаж 30 тисяч осіб.

Користувачка Мар’я Коцко народила доньку в Бориславі Львівської області. Жінка розповідає:

“Перед пологами мене запитували, чи буду я “домовлятися” з лікарем. На що чітко почули мою позицію, бо я знала, що маю право народжувати безкоштовно. Я знаю свої права завдяки чат-боту “Буду мамою”. Всі ліки я отримала безоплатно. УЗД після пологів теж було безкоштовним. Ніяких “подяк” я нікому не давала”.

Схожий досвід мала й Аліна Медведева. Про можливості безоплатних послуг за програмою медичних гарантій жінка дізналася на 7-му тижні вагітності, коли потрапила “на збереження” в лікарню в Сумській області. Згодом її родина переїхала до Хмельницького, і в іншій частині країни ПМГ також успішно працювала:

“Я встала на облік до Хмельницького перинатального центру. Мене дуже вразило, що все безкоштовно. На більшому терміні вагітності мені навіть видали домашній апарат КТГ. Я три рази потрапляла до лікарні і безоплатно отримувала навіть ліки. Звісно, те що не входило до пакету, оплачувалось окремо.”

“Пакет” медичних послуг — це сукупність послуг і лікарських засобів у межах певного виду медичної допомоги. Пакетами “Ведення вагітності в амбулаторних умовах” і “Медична допомога при пологах” передбачені усі необхідні вагітній та породіллі медичні послуги.

Те, що не входить в пакет медичних гарантій, може бути запропоновано пацієнтці як платна послуга. Одними з таких найпопулярніших послуг є перебування в палаті підвищеного комфорту або разом із партнером у палаті сімейного типу, тоді як самі партнерські пологи є безоплатними.

На 2024 рік НСЗУ уклала договори із 3 483 закладами за Програмою медичних гарантій. На медичні послуги за напрямком “Медична допомога при пологах” законтрактовано 258 закладів, за напрямком ведення вагітності — 686, з яких 18 є установами приватної форми власності, а отже, навіть там спостереження вагітності є безоплатним.

Не лише великі міста

“Коли ми спілкуємося з вагітними про медичні послуги, гарантовані державою, то інколи стикаємося з критичними коментарями щодо того, що вони насправді надаються лише в медичних закладах Києва або обласних центрів, — розповідає Алеся Азарова з фонду “280 днів”. — Тоді як у лікарнях невеликих міст і селищ ситуація лишає бажати кращого: досі часто зустрічаються випадки корупції, за кожний візит до лікаря необхідно сплачувати…

Будь-яка реформа потребує часу на повноцінне втілення. Але, на щастя, ми спостерігаємо позитивну тенденцію й отримуємо задоволені відгуки від породіль і з менших міст”.

Ці слова підтверджує молода мама Діана Комочкіна, яка народила в пологовому відділенні Красноградської ЦРЛ Харківської області в 2023 році. Жінка розповіла, що мала кесарів розтин, за який платити не довелося. Спостереження вагітності також відбувалося безоплатно в Сахновщинській центральній районній лікарні. Діана оплатила лише палату підвищеного комфорту, яку мала можливість обрати сама.

Вартість кесаревого розтину є одним із поширених запитань, що виникають у майбутніх мам. У суспільстві склалася усталена думка, що кесарів розтин є дорогим хірургічним втручанням, оплата за яке — обов’язкова.

Проте це не відповідає дійсності: за програмою медичних гарантій будь-який спосіб родорозрішення є безоплатним у медичних закладах, що уклали договір з НСЗУ.

Читайте також:
“Мені занадто дорого обходяться безкоштовні ліки”: як вирішити проблему безоплатної гормонотерапії під час війни

Пологи поблизу лінії розмежування

Вагітність і пологи — неабияке випробування в житті жінки. Для тих жінок, які живуть біля лінії розмежування — це випробування подвійне.

Вагітна Наталя Шуляк із Нікополя на Дніпропетровщині радіє, що місцеві лікарні працюють, попри те, що місто постійно перебуває під обстрілами. Наталя стала на облік в Нікопольській міській лікарні №4 і проходить обстеження в цьому закладі безоплатно. Більше того, має змогу дистанційно зв’язатися з лікарем, щоб отримати термінову консультацію.

Молода мама Тетяна Воробйова мала подібний досвід в іншому регіоні — в місті Костянтинівка Донецької області.

“Про свою вагітність я дізналася напередодні Нового 2023-го року й одразу злякалася — через те, що зараз війна, і ми мешкаємо поряд із лінією фронту, —  розповідає жінка. — Але, звісно, я вирішила народжувати. Пологи пройшли складно, але водночас так легко — завдяки медичним працівникам. Ні про які гроші не було й мови. Незважаючи на те, що наше місто прифронтове, ставлення та умови в лікарні були дуже гарні.”

Олена Сіденко спостерігала вагітність в Краматорську Донецької області. Жінка зазначає, що аналізи здавала безкоштовно.

Олена Сіденко

Пологовий будинок у Краматорську було зруйновано ще в 2022 році, тому народжувати довелося в Слов’янську. Там у зв’язку з бойовими діями пологовий був закритий, але йому виділили кілька палат у міській клінічній лікарні у відділенні травматології.

Коли у Олени почалися пологи, відділення було переповнене, ні про які індивідуальні палати та інші зручності не було й мови. Проте у жінки залишилися чудові враження від пологів: турботливий персонал, ніяких прихованих внесків і додаткових оплат, гуманітарна допомога від волонтерів.

“Я дуже вдячна медичному персоналу пологового у Слов’янську за гарне ставлення, професіоналізм, порядність в таких складних умовах, оскільки ми перебуваємо в області бойових дій і постійно чуємо і відчуваємо “прильоти”, — каже Олена.

Читайте також:
“Вони захищають Україну – а ми дбаємо, щоб вони мали живих і здорових дітей”.
Репортаж із пологового, де під час війни виходжують недоношених малюків

Нова вагітність — новий досвід

Програма медичних гарантій стартувала в Україні 1 квітня 2020 року. Жінки, які народжували дитину кілька років тому, мають можливість особливо яскраво відчути дію реформи: зараз вони з подивом відзначають, що позитивні зміни дійсно відбуваються.

Олена Костра, яка народила першу дитину 5 років тому, зазначає, що під час других пологів у 2023 році в тому ж медичному закладі в Києві вона помітила суттєву різницю:

“У 2019 році я платила за все і всім у цьому ж пологовому, натепер я щиро радію, що все змінилося”.

Вагітна Владислава Куц розповідає, що спостерігає вагітність у тому самому медичному закладі, що й під час двох попередніх вагітностей.

“Я маю з чим порівняти, адже дві попередні вагітності в цьому ж закладі були “платні”. Безоплатними були лише аналізи на СНІД та сифіліс. Всі інші аналізи необхідно було здавати в приватній лабораторії. Також тоді діяло правило “благодійного внеску”, оскільки моє місце місце проживання було в іншому районі.

Тому оглядаючись на минулий досвід та вплив інфляційних процесів, я готувалась до гіршого, — зізнається Владислава. — Але отримала краще. Жіночу консультацію я обрала сама — ту, яка була зручною мені за місцем розташування. Всі візити до лікарів безкоштовні, по запису в зручний час. Усі аналізи здаю безкоштовно, навіть робила скринінги та УЗД були безоплатні, адже заклад має все необхідне обладнання та спеціалістів.

Я не платила благодійні внески. Все це надихає та дає неабияку віру у майбутнє, оскільки навіть у період війни є зміни на краще”.

Національна служба здоров’я продовжує впроваджувати нові пакети медичних послуг. Так, у 2024 році 12 медзакладів уклали договори з НСЗУ за новим пакетом “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення in vitro).

В НСЗУ зазначають, що лікування безпліддя як відновлення людського потенціалу — один із пріоритетних напрямів у ПМГ. Завдяки включенню послуг з лікування безпліддя до Програми медичних гарантій очікується народження понад 10 тисяч немовлят щороку.

Права потребують відповідальності

Ситуація з безоплатними пологами в країні все ще не ідеальна. Жінки з різних регіонів повідомляють, що інколи їм доводиться відстоювати свої права на гарантовані державою послуги: в деяких медичних закладах у послугах відмовляють, у деяких — наполягають на благодійних внесках, подекуди “забувають” повідомити, що послуга входить в пакет НСЗУ.

Олена Кріль з Дніпра розповідає, що під час першого візиту до жіночої консультації їй довелося заплатити 1000 гривень, причому 700 із них — за аналізи, а решту — у “фонд відділення”. Жінка здивувалася і занепокоїлася, що спостереження вагітності обійдеться їй у значну суму. Але Олені пощастило: вона натрапила в інтернеті на чат-бот “Буду мамою”.

“Я ретельно вивчила матеріали чат-боту. З наступного візиту всі УЗД й аналізи були безкоштовними (за електронним направленням), — розповідає Олена. — При цьому ставлення до мене навіть покращилося. Я ні з ким із персоналу не сварилася, просто дала зрозуміти, що знаю свої права і знаю, які послуги я маю отримати безкоштовно.”

Наталія Гуран з ГО “Ліки контроль” зазначає, що в чат-боті “Буду мамою” не лише перелічені всі безоплатні медичні послуги для вагітних, а й запропонований план дій у випадку, якщо в гарантованих державою послугах відмовляють.

Також у боті доступні документи, якими визначаються конкретні послуги для майбутніх мам.

“Усі реформи і суттєві зміни потребують комплексних зусиль, — коментує Наталія. — І ці зусилля мають бути докладені не лише тими, хто реформи провадить, а й тими, на кого вони спрямовані. Це — багатосторонній складний процес, тож ми завжди закликаємо пацієнтів знати свої права і вміти їх захищати”.

Алеся Азарова погоджується:

“Інформаційна діяльність щодо наявних можливостей для українців не менш важлива, ніж створення таких можливостей. Послідовна, відкрита, зрозуміла комунікація — це запорука успіху будь-яких перетворень.

Інформувати українців про наявні можливості не менш важливо, ніж ці можливості створювати

Я щиро підтримую думку, що позитивні зміни завжди потребують активної залученості третього сектору. Чудово, що сьогодні функціонують такі проєкти як, наприклад, ініціатива “Гарантовано!” від Благодійного фонду “Пацієнти України”, яка об’єднує кілька організацій, що поширюють серед своїх аудиторій інформацію про можливості програми медичних гарантій.

Зі свого боку, ми намагаємося робити все від нас залежне, щоб майбутні мами мали доступ до якісних і безоплатних медичних послуг”.

Вагітна Валерія Комлева з Дніпра зазначає: “Я завагітніла у червні 2023 року. Мій чоловік — військовий, він служить з 2014 року. Для мене було важливо стати на облік у зв’язку з вагітністю безкоштовно. І справа не в грошах, а в тому, за що воює мій чоловік: за чесну країну, за прозору систему, за те, щоб у нас було майбутнє, вільне від радянських корумпованих звичок.

На щастя, на своєму досвіді я переконалася, що наші люди — не дріб’язкові та жадібні, а дбайливі та гідні”.

Чатбот “Буду мамою”:

Читайте також:
При надії на перемогу. Як це – бути вагітною під час війни


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.