“Техогляд” вашого організму вже оплачений. Чому ви не користуєтеся ним?

 

Наталія Гуран
голова громадської організації “Ліки контроль”

Громадська організація “Ліки Контроль” презентувала інтерактивний сервіс – “Календар здорових українців”. Це чат-бот у популярних месенджерах. Він допоможе не лише розібратися у питаннях профілактики, а й одразу знайде лікарню, де безоплатно можна пройти необхідну діагностику.

Так, так, ми говоримо про можливості дбати про себе без зайвих витрат. А чи багато з вас знають, як це зробити? Поділитися корисною інформацією – це перше, що спонукало нас розробити цього електронного помічника.

А по-друге, маємо вкрай невтішну ситуацію з діагностикою онкології. У 2020 році кожен п’ятий випадок злоякісних новоутворень в Україні виявлений у занедбаній (IV) стадії, а в окремих областях країни захворювання на рак діагностували в IV стадії у кожного четвертого пацієнта.

В Україні за останні роки майже зникло виявлення хворих на профоглядах (за даними Національного канцер-реєстру, у 2020 році показник виявлення хворих на профоглядах дорівнював 20,2% і перебував у межах від 2,4% у Чернігівській області до 51,7% у м. Київ).

Самостійно пацієнти рідко звертаються за профілактичними медичними послугами. Крім звичайного небажання, є й фінансова перепона. Вартість діагностичних процедур не співмірна з доходами, особливо для вразливих категорій. Повномасштабна війна ще більше погіршила ситуацію.

Змінити це та подолати упередження щодо профілактики покликаний чат-бот “Календар здорових українців”. Він інформуватиме користувачів про державну Програму медичних гарантій, якою передбачені та фінансуються профілактичні консультації з лікарями, лабораторні та інструментальні дослідження, скринінгові медичні послуги. Сервіс розповість:

  • які дослідження і в якому віці варто зробити;
  • які з них – безоплатні;
  • як їх отримати. 

“Ми не завжди знаємо, де знайти відповіді на різноманітні питання. Тому витрачаємо багато часу на пошук інформації. Тим і зручний “Календар здорових українців” – у ньому зібрано важливі дані про здоров’я. Цей ресурс потрібен в першу чергу здоровим людям, щоб уберегти себе від імовірного ризику чи самого захворювання.

Так сталося, що ми звертаємося до лікаря, коли вже погано почуваємося чи захворіли. Не замислюючись про те, що ніж боротися з недугою, краще їй запобігти”, – розповіла на презентації ресурсу Ірина Сорока, завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я України. 

Сервіс побудований на основі рекомендацій ВООЗ, Центру громадського здоров’я МОЗ України та сімейних лікарів. Чат-бот використовує актуальні дані НСЗУ щодо місць надання медичних послуг.

Через війну українці думають передусім про безпеку. І це правильно. Але разом із тим чимало важливих питань відходять на другий план і стають менш актуальними. Зокрема, профілактика захворювань. А це надважливо, особливо порівняно з лікуванням. Особливо підтримка імунітету та захист від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Це є питанням національної безпеки, як для країни в цілому, так і кожного українця.

Ми повинні пам’ятати: багато інфекційних хвороб, навіть таких банальних, як грип, можуть мати тяжкі наслідки в разі відсутності профілактики та вчасного звернення до лікаря. Страждають багато систем, про які ми навіть не підозрювали. І для системної профілактики та вчасної вакцинації дорослих в пригоді стане “Календар здорових українців”. Це – зручний інструмент, який буде нагадувати, спонукатиме вчасно звертатися до лікаря”, – підкреслив Олександр Заіка, керівник експертної групи з питань імунізації Міністерства охорони здоров’я. 

Завдання чат-бота – підвищити обізнаність про можливості безоплатної діагностики та лікування, про перелік медичних послуг, які фінансуються з державного бюджету, та права пацієнтів загалом. Показати, що профілактика – це не лише важливо, а й просто та доступно. 

Чат-бот складається з розділів:

  • знайомство,
  • системи на контролі,
  • щеплення за календарем і без,
  • де пройти обстеження,
  • персональні рекомендації.

Робота з ботом розпочинається з короткого опитування. На основі відповідей надаються індивідуальні поради: як покращити стан здоров’я, на що звернути увагу. І одразу користувачі можуть знайти найближчий до них медзаклад, у якому надаються необхідні послуги, проводиться діагностика та лабораторні дослідження.

На всіх етапах користувачів супроводжує колоритний козак-байкер – дід Століт. Його поради та навіть жарти – це досвід сімейного лікаря Олександра Прокопчука, який також працював над наповненням сервісу.

Посилання на чат-бот:
Telegram – тут
Viber – тут

“Стара радянська модель взаємодії пацієнта і лікаря мала такий вигляд: людина обов’язково мала прийти зі скаргою, а лікар на цю скаргу обов’язково мав поставити діагноз і призначити лікування.

Зараз ця модель змінюється. До лікарні пацієнт звертається з певною причиною, і це не обов’язково скарга. До нас можуть і повинні приходити здорові люди для профілактики. Не обов’язково вішати на здорову людину ярлик із діагнозом. Я завжди кажу, що

70% консультацій на первинному рівні повинні закінчуватися словами, а не призначенням ліків.

Саме робота з пацієнтом, пояснення йому, як бути здоровим. Тепер нам, сімейним лікарям, у цьому допомагатиме чат-бот”, – розповів консультант проєкту, керівник Золотоніського міського центру ПМСД, сімейний лікар Олександр Прокопчук.

Дбати про себе потрібно навіть коли немає скарг на здоров’я. І навіть під час війни це на часі. Для дорослих також є свій календар щеплень та необхідних оглядів. А робити все це можна безоплатно.

Уявіть, що ви маєте абонемент на техогляд автівки. Певна, ви якнайшвидше заїдете на СТО, щоб скористатися такою можливістю. А що зі здоров’ям? Держава вже оплатила ваш профілактичний огляд і діагностику. То коли ви плануєте завітати до сімейного лікаря?

Коли треба проходити профілактичні огляди (клацайте для збільшення):

Читайте також:
“Мені занадто дорого обходяться безкоштовні ліки”: як вирішити проблему безоплатної гормонотерапії під час війни

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.