Залужного та Шапталу ВЛК визнали непридатними до військової служби, — ЗМІ

Колишнього головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного та ексначальника Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Шапталу визнали непридатними до військової служби за станом здоров’я.

Про це повідомляють ZN.UA і “Українська правда” з посиланням на власні джерела, зокрема в Міністерстві оборони України.

Як зазначають джерела ZN.UA, після звільнення зі своєї посади рішенням президента Валерій Залужний був виведений у розпорядження міністра оборони. Оскільки ні президент України Володимир Зеленський, ні міністр оборони Рустем Умєров не запропонували йому значимої військової посади, адекватної рівню підготовки і досвіду, ще взимку Залужний пройшов ВЛК, де був визнаний непридатним для служби в армії. У лютому ж ексголовнокомандувач ЗСУ написав рапорт про звільнення з військової служби.

“За цих умов генерал Залужний ухвалив рішення звільнитися з військової служби, щоб мати можливість і право зайнятися іншою справою”, — повідомляє видання.

Чи підписав рапорт міністр оборони після оголошення президентом наміру направити Валерія Залужного послом у Лондон — наразі невідомо. Водночас згідно з чинним законодавством, після двох місяців перебування у розпорядженні міністра військовослужбовцеві припиняється виплата грошового забезпечення, крім окладу за військовим званням. Для генерала Залужного, який має найвище військове звання, такий оклад становить 1762 гривні на місяць.

Як повідомили джерела в Міноборони “Українській правді”, разом із Залужним непридатним до військової служби з вилученням із військового обліку, згідно з рішенням ВЛК, визнано й колишнього начальника Генштабу ЗСУ Сергія Шапталу.

Офіційно в Міністерстві оборони ситуацію поки не коментують.

Що передувало

8 лютого головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний повідомив про зустріч із президентом Володимиром Зеленським, яка призведе до кадрових змін на чолі війська. Про цю зустріч повідомив також Зеленський, акцентувавши на “оновленні” керівництва ЗСУ.

Міністр оборони Рустем Умєров пояснив: було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних Сил України.

Президент Володимир Зеленський у зверненні заявив про призначення головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського, який досі командував Сухопутними військами і ОСУВ “Хортиця”.

9 лютого Зеленський призначив новим начальником Генерального штабу ЗСУ Анатолія Баргилевича замість Сергія Шаптали. До цього Баргилевич очолював Сили територіальної оборони.

Кабінет Міністрів 10 лютого ухвалив рішення про звільнення Олександра Павлюка з посади першого заступника міністра оборони України. Він перейде на іншу посаду.

Читайте також:
Звільнення Залужного, вибори, втрати ЗСУ та корупція: Зеленський дав інтерв’ю Fox News за кілька км від лінії фронту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна