У чергах – 2300 вантажівок: у ДПСУ розповіли про ситуацію на кордоні з Польщею

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок на шести пунктах на кордоні з Україною. Станом на 6 березня у чергах стоять 2300 вантажних транспортних засобів.

Про це на брифінгу повідомив речник Державної прикордонної служби (ДПСУ) Андрій Демченко.

Він додав, що з п’ятниці польські протестувальники взагалі не пропускали вантажівки в обох напрямках по пункту пропуску “Шегині”. 4 березня надійшла інформація, що протестувальники вирішили пропускати в бік України по 12 автівок раз на 12 годин. Таким чином кордон перетнуло по 60 вантажівок в обох напрямках.

Польські фермери не пропускають автівки, які слідують з України на в’їзд в Польщу, через пункт пропуску “Ягодин”.

“З Польщі пропускають дуже повільно. За вчора було пропущено лише 70 вантажівок на цьому напрямку”, – зазначив Демченко.

Водночас легкові автівки та автобуси скрізь вільно перетинають кордон, для цієї категорії транспорту по той бік кордону рух не обмежується.

Передісторія і контекст: чому страйкують польські перевізники

Із 6 листопада на кордоні Польщі з Україною польські далекобійники почали блокувати три прикордонні переходи – в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. 23 листопада додалася блокада ще одного пункту пропуску – “Медика–Шегині”. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Вимога поляків суперечить угоді України з ЄС.

Протест відбувається на тлі транзиту влади в Польщі – консервативна партія “Порядок і справедливість” за результатами виборів не змогла сформувати більшість, відтак її уряд є тимчасовим.

При цьому блокаду кордону підтримує лише невелика частина польських організацій перевізників, насамперед ті, що орієнтуються на ультраправу партію “Конфедерація”. Блокада накладається на зміну уряду Польщі – права партія “Право і солідарність” за результатами виборів відходить від влади, вона уникає втручання в конфлікт далекобійників на кордоні.

На кордоні утворилися величезні черги з українських вантажівок, подекуди вони сягають по 40 км в обидва боки. Польські паркінги для багатьох водіїв стали місцем тимчасового проживання.

У черзі станом на 16 грудня померли вже троє українських водіїв.

27 листопада міністерство інфраструктури Польщі повідомило, що звернулось до України з пропозицією для вирішення ситуації з блокадою на кордоні. Рада ЄС на рівні міністрів транспорту також обговорить ситуацію з блокуванням.

У грудні блокування ПП на кордоні почали також словацькі перевізники.

7 грудня стало відомо, що Укрзалізниця запускає контрейлерні поїзди з фурами через кордон з Польщею.

11 грудня за рішенням місцевої влади було розблоковано пункт пропуску “Дорогуськ-Ягодин” на кордоні з Польщею. Однак надалі суд скасував рішення мера гміни Дорогуськ Войцеха Савви, яке забороняло перевізникам страйкувати на кордоні з Україною.

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Ягодин-Дорогуськ”, “Рава-Руська-Гребенне” та “Шегині — Медика”. Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску “Шегині-Медика”. Рух вантажівок відновлений.

Станом на ранок 14 лютого у п’яти заблокованих польськими фермерами пунктах пропуску на кордоні із Польщею перебуває 1300 вантажівок, які очікують на перетин кордону у бік України. Найбільше вантажівок навпроти ПП “Ягодин” та “Рава-Руська”.

Зранку 18 лютого в пункті пропуску “Ягодин — Дорогуськ” польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускаючи навіть швидкопсувні, небезпечні та гуманітарні вантажі.

1 березня на пункті пропуску “Шегині” поляки повністю заблокували рух для вантажівок – не пропускали фури ні на в’їзд, ні на виїзд з України.

Читайте також:
Польські фермери заблокували рух вантажівок у ПП “Дорогуськ — Ягодин” в обох напрямках: не пропускають навіть гуманітарні вантажі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна