Болгарія почала відправлення в Україну своїх БТР, – ЗМІ

Відвантаження бронетранспортерів, рішення про передачу яких Україні було ухвалене Болгарією раніше, розпочалося в середу, 6 березня.

Про це повідомляється на сайті болгарського новинного телеканалу BTV, передає “Інтерфакс-Україна”.

Загалом Україні буде передано 110 БТР, але доставляти їх будуть комплектами по шість штук. За організацію їх перевезення відповідає міністерство оборони Болгарії.

“Перший бронетранспортер був завантажений на платформу і відправився з бази “Жандармерія” в Софії на залізничну станцію в Новому Іскирі”, – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що на початку поточного року в урядовому “Державному віснику” було опубліковано текст рішення про безоплатну передачу бронетранспортерів Міністерству оборони України.

Як повідомлялося, парламент Болгарії 22 листопада 2023 року підтримав у першому читанні законопроєкт про ратифікацію Угоди між Міністерством внутрішніх справ Республіки Болгарія та Міністерством оборони України про безоплатне надання бронетанкової техніки, підписаної в Софії 8 серпня 2023 року і в Києві 13 листопада 2023 року. Однак 4 грудня президент Болгарії Румен Радев наклав на закон про ратифікацію угоди вето, оскільки, за його словами, народні обранці недостатньо ознайомлені з конкретними параметрами передачі. 8 грудня парламент Болгарії подолав вето президента.

Угода передбачає, що Болгарія поставить БТР та наявне озброєння, а також запасні частини. Машини були придбані в 1980-х роках і простояли законсервованими кілька десятиліть. Крім цього, Народні збори Болгарії 8 грудня переважною більшістю голосів проголосували за надання додаткової військової допомоги Україні, за можливість використання болгарського повітряного простору для навчання українських пілотів F-16, а також за дозвіл обмеженій кількості українських військовослужбовців на транзит або перебування в Болгарії для навчання.

Читайте також:
Болгарія затримує передачу ЗСУ 100 бронетранспортерів: у чому причина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна