МКС видав ордер на арешт командувача дальньої авіації РФ і командувача Чорноморським флотом РФ

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморським флотом Віктора Соколова через ймовірні злочини у війні з Україною.

Про це у вівторок, 5 березня, йдеться на сайті суду.

Зазначається, що йдеться про ймовірні злочини, скоєні у період щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

Так, МКС інформує з посиланням на статті Римського статуту, що Кобилаш і Соколов, обвинувачуються у:

  • воєнному злочині, що полягав у здійсненні нападів на цивільні об’єкти
  • воєнному злочині, що полягав у заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільним особам або шкоди цивільним об’єктам
  • злочині проти людяності, що полягав у вчиненні нелюдських діянь.

“Існують обґрунтовані підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини за те, що вчинили ці діяння спільно та/або через інших осіб…, віддали наказ про вчинення злочинів та/або   не забезпечили належний контроль над силами, які перебувають під їхнім командуванням”, – йдеться в повідомленні на сайті МКС.

МКС інформує, що обидва ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих стороною обвинувачення.

“Палата досудового розслідування II вважає, що є достатні підстави вважати, що обидва підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані підконтрольними їм силами по українській електроенергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. Протягом цього періоду відбувалася кампанія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які здійснювалися російськими збройними силами в різних місцях України”.

Міжнародний кримінальни суд також наголосив, що зміст ордерів про арешт видається під грифом “таємно” з метою захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування.

Однак, беручи до уваги, що дії, подібні до тих, що розглядаються в цій ситуації, які становлять порушення міжнародного гуманітарного права, як стверджується, тривають, Палата досудового розслідування вважає, що поінформованість громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів.

Тому в МКС вирішили “в інтересах правосуддя” дозволити секретаріату публічно розкрити інформацію про наявність ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видані ордери, і способи відповідальності.

Читайте також:
За злочини “вагнерів”: МКС може видати нові ордери на арешт Путіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна