За злочини “вагнерів”: МКС може видати нові ордери на арешт Путіна

Міжнародний кримінальний суд може видати нові ордери на арешт кремлівського диктатора Володимира Путіна за злочини групи ПВК “Вагнер”.

Про це заявив очільник МКС Пьотр Гофманський, повідомляє “Голос Америки” 3 серпня.

“Справа щодо депортації українських дітей – не єдина, яку розслідує МКС, що потенційно може призвести до нових ордерів на арешт Путіна. Диктатора можуть особисто притягнути до відповідальності за воєнні злочини “вагнерівців”. Зокрема, він визнавав, що бойовики фінансувалися з держбюджету РФ”, – зазначив він.

За словами Гофманського, нові ордери на арешт диктатора перш за все залежать від дій прокурора Міжнародного кримінального суду.

“Він може зробити запит на ордер на арешт у досудових суддів МКС, які вирішать, чи є підстави для видачі майбутніх ордерів на арешт. Але безумовно прокурор чітко заявив, що активно займається новими розслідуваннями в Україні, так само як і в інших країнах. Ми очікуємо, що з цього приводу буде більше дій”, – додав голова МКС.

Як зазначається, Путін особисто підписував укази про помилування в’язнів, яких у якості найманців відправляли на фронт. Диктатор навіть вручав “вагнерівцям” держнагороди. Водночас після заколоту глава Кремля  заявив, що ПВК юридично не існує, а якщо у найманців “Вагнера” немає контракту з Міноборони РФ, то з боку держави “не виникає і правових зобов’язань” щодо цих бойовиків.

За словами професорки права в академії Вест Пойнт Дженніфер Меддокс, саме через “двозначність” ПВК “Вагнер” важко пов’язати поведінку найманців з державною владою, але вона наголошує, що це “питання доказів”.

Читайте також:
Європарламент закликає МКС видати ордер на арешт Лукашенка

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна