Європарламент закликає МКС видати ордер на арешт Лукашенка

У Європарламенті закликали Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі ордера на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це йдеться в ухваленій комітетом у закордонних справах Європарламенту доповіді про відносини ЄС з Білоруссю, передає “Українська правда” з посиланням на пресслужбу ЄП 18 липня.

Євродепутати заявили, що Білорусь несе відповідальність за шкоду, заподіяну Україні у зв’язку з війною, та злочини, скоєні в Україні, зокрема через роль білоруського режиму в незаконному вивезенні дітей.

У звіті міститься заклик до інституцій ЄС та держав-членів вжити всіх необхідних заходів на міжнародному рівні, щоб уможливити кримінальне переслідування білоруських політичних і військових лідерів, відповідальних за злочини проти людяності та геноцид.

Оскільки МКС уже видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та Уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової, то суду слід розглянути можливість видачі аналогічного ордера на арешт Лукашенка, наголосили депутати.

Європарламентарі також вважають, що Рада ЄС повинна розширити список білоруських і російських осіб, на яких поширюються санкції ЄС, щоб обмеження поширювались на тих, хто причетний до примусової депортації українських дітей.

Як писала “Новинарня” раніше, Київ розслідує можливу причетність Мінська до допертації українських дітей з тимчасово окупованих територій.

За даними слідства, дітей вивозили щонайменше в три місця Білорусі. Ба більше, повідомляється, що Лукашенко особисто віддавав накази про депортацію груп українців.

Читайте також:
Прокурор МКС Карім Хан: Ми маємо встановити правду і зробити так, щоб обіцянка “більше ніколи” прозвучала на території України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна