Франція інвестує €5 млн у відновлення Чернігівщини

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Чернігівська обласна військова адміністрація та Французька агенція міжнародного технічного співробітництва Expertise France уклали меморандум про співпрацю у відбудові Чернігівської області.

Про це 4 березня повідомила пресслужба Мінвідновлення.

Уже триває спільна робота над конкретними проєктами, які будуть повністю або частково реалізовуватись на Чернігівщині, в загальному обсязі понад 5 мільйонів євро, зокрема:

  • консерваційні роботи даху обласного академічного театру у Чернігові;
  • підтримка українських стартапів та інновацій на місцевому рівні, зокрема в Чернігівській області;
  • надання пріоритетної допомоги у сфері охорони здоров’я, зокрема, відновлення протирадіаційних укриттів в центральних лікарнях Чернігівщини;
  • підтримка органів місцевого самоврядування у відновленні та децентралізації, в тому числі розробка та впровадження навчальних модулів у темах інновацій, мобільності, сільського господарства, культури та спадщини.

“Наша спільна мета – сприяти якнайшвидшому відновленню регіону та довготривалій трансформації через програми і плани відновлення громад. Успішне партнерство між французькими й українськими громадами має важливе значення для сталого розвитку Чернігівщини, особливо зважаючи на поступову інтеграцію України у економічний простір Євросоюзу. Відкриття офісу взаємопідтримки громад у Чернігові вже зараз, попри триваючу російську агресію – свідчення високої залученості у відновлення України”, — заявив віце-прем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Допомога Чернігівській області та її громадам, зокрема Ічні, Нового Білоусу, Нової Басані, Остеру, Прилук, Семенівки, Новгород-Сіверського району, буде, між іншим, надана через проєкт багатогалузевої технічної допомоги mAIDan Ukraine (“Майдан Україна”), проєкт “APPUI Health”, а також “EU4InnovationEast”, які реалізує агентство “Expertise France”. З цією метою “Expertise France” утворює проєктний Офіс взаємопідтримки громад у Чернігові, за участю міжнародних і місцевих експертів.

“Агенція Expertise France забезпечить всебічну підтримку відновленню Чернігівщини, з фокусом на експертизі та інноваціях. Пріоритетними для нас є реконструкція та євроінтеграція. Ми прагнемо розпочати роботу якомога швидше, тому вже працюємо над структуруванням проєктів технічної допомоги”, – зазначив гендиректор “Expertise France” Жеремі Пеллє.

Для реалізації меморандуму створюється Керівний комітет, який складається з представників Міністерства відновлення, Чернігівської ОВА, програми mAIDan Україна (Expertise France). Також до роботи комітету залучаються представники посольства Франції в Україні.

У міністерстві додали, що Франція вже бере активну участь у відновленні Чернігівської області. Зокрема, Чернігівщина отримала від уряду Франції гуманітарну допомогу та підтримку у сфері транспорту та інфраструктури, у відновленні закладів культури та охорони здоров’я, а також в питаннях оцінки руйнувань та проєктування відбудови регіону.

Читайте також:
Данія виділила $1,45 млн на допомогу при відновленні України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна