Китай запропонував членам “ядерного клубу” укласти угоду про незастосування ядерної зброї

Китайська дипломатія закликала держави з найбільшими ядерними арсеналами домовитися “про незастосування ядерної зброї першими одна проти одної”

Про це він сказав 28 лютого, передає Reuters.

Він також зазначив, що на конференції з роззброєння варто створити дорожню карту або графік для міжнародного правового інструменту, який гарантуватиме безпеку для неядерних країн.

“Держави, що володіють ядерною зброєю, повинні провести переговори та укласти договір про незастосування ядерної зброї першими одна проти одної або зробити політичну заяву з цього приводу”, – наголосив Сяобо.

Китайський дипломат закликав до створення універсального, недискримінаційного, нерозповсюджуваного порядку експортного контролю для розв’язання проблеми з глобальною небезпекою, а також сприяти більшому контролю в галузі біохімії для дотримання системи договорів.

Він наголосив, що форум ООН також має ретельно спостерігати та реагувати на нові технології, такі як штучний інтелект, космічний простір та кібернетика. Сунь зазначив, що країни з найсильнішим військовим апаратом неодноразово “порушували договори”, щоб “домагатися власної абсолютної переваги”.

Що цьому передувало?

У ЗМІ потрапили секретні документи Росії, в яких йдеться про сценарії дій у разі китайського нападу. У них згадувалося, що військовий округ на Сході Росії вже відпрацьовував їх, попри спроби Володимира Путіна налагодити стосунки з Пекіном. Також Росія не виключає можливості застосування тактичної ядерної зброї у разі потреби.

До списку ядерних держав – так званого “ядерного клубу” – входять: США (з 1945 року), Росія (перед тим – СРСР – із 1949 року), Велика Британія (1952), Франція (1960), КНР (1964), Індія (1974), Пакистан (1998), КНДР (2006).

підготувала: Олександра Тетерева

Читайте також:
У витоку військових документів РФ знайшли умови застосування Росією ядерної зброї, – ЗМІ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна