Іноземці зможуть служити в Нацгвардії: президент підписав указ

Президент Володимир Зеленський 21 лютого підписав указ, який дозволяє іноземцям та особам без громадянства служити у Національній гвардії України.

Відповідний указ №84/2024 “Про Положення про проходження військової служби в Національній гвардії України іноземцями та особами без громадянства” опублікований на сайті глави держави.

“Іноземці, які на законних підставах перебувають на території України, раніше не судимі та відповідають вимогам проходження військової служби, визначеним законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”, можуть бути прийняті у добровільному порядку (за контрактом) на військову службу до Національної гвардії України”, – ідеться в указі.

Іноземці можуть служити в армії за контрактом як на рядових посадах, так і на посадах сержантського та старшинського складу. Так, щоб вступити до Нацгвардії, потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання або безпосередньо до військової частини, в якій іноземці хочуть проходити військову службу за контрактом.

Жінки із числа іноземців можуть бути прийняті на військову службу за контрактом за наявності вакантних військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками. Перелік військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками, визначається Міністерством внутрішніх справ.

Іноземці, які приймаються на військову службу, проходять обов’язковий медичний огляд військово-лікарською комісією в закладі охорони здоров’я Міністерства внутрішніх справ України, професійно-психологічний відбір та здають визначені МВС нормативи з фізичної підготовки.

Для прийнятих на військову службу іноземців встановлюється випробувальний строк два місяці. Контракти з військовослужбовцями, прийнятими на посади рядового складу, будуть укладатися строком на 3 роки, а з сержантським і старшинським складом – строком від 3 до 5 років.

Читайте також:
Путін підписав указ про громадянство РФ для іноземців, які воюють за Москву

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна