В ОСУВ “Таврія” прокоментували інформацію про шістьох розстріляних росіянами воїнів ЗСУ на “Зеніті”

У ЗСУ перевіряють обставини загибелі полонених українських військовослужбовців на позиції “Музей”, що входить до “Зеніту”.

Про це “Новинарні” повідомили у відділі зв’язків із громадськістю оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” в неділю, 18 лютого, у відповідь на прохання прокоментувати резонансну інформацію про розстріл росіянами шістьох поранених військовополонених під час виведення військ з Авдіївки.

“Збройні сили України перевіряють обставини загибелі українських полонених військовослужбовців під час виходу з позиції “Зеніт”.

Перевірка має також ідентифікувати загиблих військовослужбовців, зображення яких поширюються на російських пропагандистських ресурсах. Нагадаємо, що командування оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” повідомляло, що деяка кількість українських військовослужбовців потрапила в полон під час виходу з Авдіївки”, – зазначили в ОСУВ “Таврія”.

Контекст

Як писала “Новинарня“, раніше 18 лютого проєкт DeepState повідомив про те, що російські окупанти розстріляли шістьох полонених українських воїнів на позиції “Музей” колишньої в/ч “Зеніт” в Авдіївці.

“Побратими впізнали бійців з відео, яке нещодавно поширилося московитами у мережі. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні гаража №1. “Музей” знаходився на території колишньої в/ч “Зеніт”. Через те, що позиції декілька днів були в оточенні, всім, хто був ходячий, довелося з боєм прориватися до основних сил. На жаль, було четверо неходячих хлопців (поранені) та двоє ще ходячих, які не мали шансів без евакуації пробитися”, — зазначалося в повідомленні.

Як припускає DeepState, росіяни розстріляли українських військових 15 лютого, щойно зайшли на позицію.

Згодом журналіст, редактор інтернет-видання “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов оприлюднив список із шістьох прізвищ, зазначивши, що це імена “шістьох важко поранених українських військовослужбовців 110-ї механізованої бригади, яких залишили під час прориву з опорного пункту “Зеніт” під Авдіївкою 14 лютого”: Павлов, Дубницький, Барановський, Савосік, Житник, Зінчук.

За його словами, на відео із п’ятьма загиблими військовослужбовцями, яке виклали в мережу російські джерела, родичі опізнали трьох військових, що їх залишили пораненими на “Зеніті”: Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника.

“Таким чином, російські військові розстріляли безпомічних неозброєних поранених, яких захопили у полон, і які не могли пересуватись.

Про долю трьох інших поранених, які потрапили у полон на “Зеніті”, поки що нічого не відомо. Опізнати усі тіла на російському відео неможливо”, – додав Бутусов.

Як писала “Новинарня“, 16 лютого 2024 року командувач ОСУВ “Таврія” Олександр Тарнавський повідомив, що задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки командування ухвалило рішення відвести Сили оборони з позиції “Зеніт” на південно-східній околиці Авдіївки.

Читайте також:
В ОСУВ “Таврія” прокоментували втрати Сил оборони під час виходу з Авдіївки

Вихід ЗСУ з Авдіївки

О 2-й годині ночі в суботу, 17 лютого, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що підрозділи сил оборони України під тиском російського наступу виведені з міста Авдіївка Донецької області. Оточення не допущено.

“Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах”, — йдеться в повідомленні головкома.

“Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці. Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій. Життя військовослужбовців — найвища цінність”, — зазначив Сирський.

“Авдіївку ми все одно повернемо”, — додав генерал-полковник.

Про вихід з Авдіївки повідомив також командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

“Відповідно до отриманого розпорядження, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції”, — сказано в повідомленні командувача ОСУВ у телеграмі.

“У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення”, — зазначив бригадний генерал Тарнавський.

“Оточення не допущено, особовий склад виведено, наші воїни зайняли оборону на визначених рубежах”, — наголосив командувач.

У попередніх повідомленнях про бойові дії в місті, яке поступово захоплює російська армія, командувач Олександр Тарнавський визнав залишення позиції “Зеніт” на південній околиці міста та факти потрапляння українських воїнів у полон.

Промислове місто Авдіївка на північ від Донецька залишалося під контролем українських сил із початку російської агресії проти України в 2014 році. Із жовтня 2023 року ворог почав масовані штурмові дії на півночі та півдні Авдіївки, які досягли апогею в середині лютого 2024 року. В цей час було перерізано головну логістичну артерію до міста в районі коксохімічного заводу. Під час наступу на Авдіївку ворог зазнавав величезних втрат.

Читайте також:
Від початку і до завершення оборонної операції: 3-й полк ССО показав унікальні кадри боїв за Авдіївку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна