У Миколаєві СБУ затримала інженера-конструктора з підприємства “Укроборонпрому”: що відомо

СБУ затримала інженера-конструктора стратегічного підприємства “Укроборонпрому”, який хотів передати спецслужбам Росії та Ірану новітні розробки України у сфері військового кораблебудування.

Про це в четвер, 15 лютого, повідомив пресцентр СБУ.

“Посадовець приховано копіював та намагався «злити» іноземним спецслужбам технічну документацію щодо українських секретних розробок. За даними контррозвідки СБУ, зловмисник мав передати інформацію одразу двом «клієнтам». Перший – росіянин, який працює на одному із машинобудівних заводів РФ та співпрацює зі спецслужбами країни-агресора”, – йдеться в повідомленні.

Іншим «замовником» розвідінформації виявився громадянин Ірану, якого раніше вже було засуджено за шпигунство в Україні.

Зараз іноземець перебуває у близькосхідній країні та працює на іранську розвідку під «прикриттям» посадовця місцевої компанії з виробництва високотехнологічної продукції.

“Обидва іноземці діяли окремо один від одного, а зв’язок з українським інженером-зрадником підтримували через анонімні чати у месенджері. За наявними даними, зарубіжні спецслужби сподівались отримати новітні розробки України для налагодження серійного виробництва власних комплектуючих для військових кораблів”, – йдеться в повідомленні.

Серед основних компаній, що планували використати українські технології, були російські заводи, які будують судна для військового флоту РФ.

Втім контррозвідники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили і поетапно задокументували злочинні дії зрадника. Завдяки цьому було зірвано спробу передачі за кордон стратегічно важливих розробок України.
Під час обшуку у затриманого вилучено мобільний телефон, який він використовував для копіювання секретних документів та комунікації з іноземними шпигунами.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).
Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Читайте також:
СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ у трьох областях. Серед затриманих – інженерка оборонного заводу та чиновниця міськради на Донеччині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна