Стеження за Bihus.Info: розпочато ще одне розслідування

Правоохоронці розпочали ще одне кримінальне провадження у зв’язку зі стеженням за командою Bihus.Info за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Про це 13 лютого повідомили в Офісі Генерального прокурора.

“Офіс Генерального прокурора здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами порушення недоторканості приватного життя та використання спеціальних технічних засобів отримання інформації”, – ідеться у повідомленні.

Зазначається, що в ході досудового розслідування були встановлені факти, які можуть свідчити про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. На території етнографічного комплексу здійснювався незаконний збір інформації про журналістів редакції Bihus.Info. Дані могли бути використані для подальшого впливу на них.

У зв’язку з цим до ЄРДР внесені відомості та за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора розпочато досудове розслідування за ч. 3 ст. 171 КК України – вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків вчинений службовою особою з використанням свого службового становища.

Нині здійснюються процесуальні та слідчі дії, направлені на встановлення кола людей, причетних до вчинення злочину.

В ОГП додали, що досудове розслідування здійснює Головне слідче управління Державного бюро розслідувань (ДБР).

Контекст

16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Оприлюднений на каналі “Народна правда” ролик містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту щодо придбання наркотиків та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному корпоративі у заміському комплексі біля Києва, де учасники проєкту вживають ці речовини.

Співробітників Bihus.Info прослуховували та стежили за ними щонайменше декілька місяців. Як заявив редактор Bihus.Info Максим Опанасенко, команда проєкту з’ясовує, хто саме може за цим стояти.

17 січня Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info. За даним фактом відкрите кримінальне провадження.

22 січня Нацполіція повідомила, що зареєструвала чотири кримінальні провадження з приводу стеження за журналістами.

31 січня президент Володимир Зеленський звільнив з посади начальника департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка.

5 лютого проєкт Bihus.Info видав розслідування, в якому йдеться про те, що стеження за журналістами вели співробітники саме Департаменту захисту національної державності СБУ.

5 лютого Служба безпеки заявила, що керівництво прийняло кадрові рішення щодо свого департаменту і що серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

6 лютого стало відомо, що ДБР розслідуватиме справу про стеження за журналістами проєкту Bihus.Info.

Читайте також:
“Викликають справжнє обурення дії співробітників ДЗНД”: Малюк зреагував на стеження за журналістами Bihus.Info

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна