Бойовик з ДШРГ “Русич” Ян Петровський отримав у Фінляндії 40 діб увʼязнення за незаконний в’їзд до ЄС

У Фінляндії Окружний суд Кюменлааксо засудив бойовика з ДШРГ “Русич” Яна Петровського, відомого також як Воїслав Торден, якого підозрюють у терористичних злочинах в Україні, до 40 днів умовного ув’язнення за порушення заборони на в’їзд до країн Шенгенської зони.

Про це 13 лютого пише Yle.

Суд також зобов’язав росіянина сплатити Фінляндії штраф у розмірі 80 євро.

Вважається, що він вчинив два злочини на КПП Ваалімаа в період між 2022 і 2023 роками. Чоловік приїхав до Фінляндії 16 серпня 2022 року. За кілька днів він поїхав назад до Росії. Вдруге він приїхав до Фінляндії 19 липня 2023 року через прикордонний пункт пропуску Ваалімаа.

Згідно з обвинуваченням, Торден намагався ввести фінську владу в оману та обійти заборону на в’їзд, намагаючись отримати візи у Греції та Франції та приховуючи своє колишнє ім’я. Він також зазначав, що раніше проти нього не вводили заборону на в’їзд.

Нагадаємо, Воїслав Торден (Ян Петровський) був одним із керівників диверсійно-штурмової розвідувальної групи (ДШРГ) “Русич”, яка воювала з українськими військовими в Луганській та Донецькій областях у 2014–2015 роках. Україна звинувачує Петровського в жорстокості щодо полонених українських військових.

Контекст

Ян Петровський з 2004 року проживав у Норвегії, де брав активну участь у діяльності ультраправих організацій у Норвегії та Швеції. У період з 2014 по 2015 роки він воював на території України, пише Громадське.

Українські слідчі встановили причетність Петровського до збройних нападів на підрозділи українських військових, зокрема поблизу села Щастя Луганщини у 2014 році, внаслідок чого загинули бійці 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар” та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України.

Петровському оголосили підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу. У зв’язку з переховуванням на території РФ, його оголосили у розшук.

У 2016 році він повернувся в Норвегію, однак вже за рік його депортували з країни до РФ за порушення закону про імміграцію. Там він проживав у Санкт-Петербурзі. Пізніше він брав участь у війні на боці Росії у 2022 році.

Петровський також заявляв, що “не чинив ніяких воєнних злочинів”. З його слів, його група “захищала російських людей”.

23 серпня 2923 року стало відомо арешт Петровського. Росіянина внесли до санкційного списку ЄС і США за дії, що загрожують суверенітету і незалежності України та безпеці країни

25 серпня в Офісі Генерального прокурора повідомили, що готують матеріали для екстрадиції Петровського з Фінляндії.

Як повідомили слідчі, Петровського підозрюють у терористичних злочинах, скоєних щонайменше в період з червня 2014 року по серпень 2015 року в Луганській і Донецькій областях.  За даними слідства, росіянин у 2014 році спільно з терористами “ЛНР” воював проти України у складі так званої “Диверсійно-штурмової розвідувальної групи “Русич”.

15 серпня 2023 року українські прокурори направили до відповідних органів Фінляндії запит про затримання і тимчасовий арешт Петровського та надали фінській стороні всю необхідну інформацію для забезпечення арешту, аби не допустити повернення воєнного злочинця до Росії.

“Як результат, підозрюваного було затримано. Наразі ініціатор розшуку здійснює підготовку матеріалів, необхідних для екстрадиції особи”, – повідомили в Офісі.

8 грудня 2023 року Фінляндія відмовила Україні в екстрадиції Петровського.

Таке рішення ухвалили через умови в українських в’язницях, які Європейський суд з прав людини визнав такими, які порушують статтю 3 Європейської конвенції з прав людини.

У ній йдеться про те, що “ніхто не може бути підданий катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню”.

Зокрема, Європейський суд з прав людини висловив занепокоєння з приводу надмірної переповненості українських в’язниць та різних періодичних матеріальних недоліків, які мали місце в кількох в’язницях по всій країні. Як повідомляється, умови утримання в українських в’язницях ще більше погіршилися під час війни і можуть становити загрозу життю та здоров’ю.

Після рішення фінського Верховного суду про відмову в екстрадиції Петровського його випустили з-під варти. Проте слідом за цим його арештували вже на запит прикордонної служби.

У грудні 2023 року генпрокуратура Фінляндії ініціювала попереднє розслідування щодо ймовірних воєнних злочинів, скоєних Петровським в Україні.

Читайте також:
Фонд Клуні передав у прокуратуру Німеччини три справи про злочини РФ в Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна