Фонд Клуні передав у прокуратуру Німеччини три справи про злочини РФ в Україні

Фонд американського актора Джорджа Клуні «За справедливість» передав до прокуратури Німеччини три справи проти російських командирів за злочини, вчинені в Україні.

Про це повідомили у фонді.

Фонд подружжя Клуні зазначає, що займається збиранням доказів масових порушень прав людини, надає безплатну юридичну підтримку жертвам і «працює над тим, щоб винні були притягнуті до відповідальності».

Наразі там активно розслідують, зокрема, воєнні злочини в Україні. З 24 лютого 2022 року команда юристів-міжнародників і розслідувачів, які працюють у рамках програми CFJ The Docket, збирає докази та готує подання, що детально описують типи порушень, скоєні російськими військовими в Україні.

У фонді заявили, що направили три подання до Федеральної прокуратури Німеччини з проханням відкрити розслідування злочинів, скоєних в Україні.

«Німеччина має потужне національне законодавство, що криміналізує такі діяння, і в останні десятиліття є лідеркою у притягненні до відповідальності за найтяжчі міжнародні злочини», — зазначили у фонді.

Подання також передали до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).

Організація подала детальні досьє про правопорушників і представляє інтереси 16 постраждалих і сімей загиблих. Одна зі справ була подана спільно з українською правозахисною організацією Truth Hounds, з якою також співпрацюють українські правоохоронці.

Про які справи йдеться

Так, одна справа стосується невибіркового ракетного обстрілу курорту в Одеській області, в результаті якого влітку 2022 року загинули 22 цивільних та ще 40 зазнали серйозних пораненень.

У фокусі другої справи — командири російських сухопутних військ, які під час окупації Харківської області з березня до вересня 2022 року незаконно затримали, катували та стратили чотирьох чоловіків.

Третя справа ідентифікує командирів російських підрозділів, причетних до низки злочинів, включаючи страти, катування, сексуальне насильство, мародерство та інші злочини під час окупації Київської області у березні 2022 року.

Очільниця відділу розслідувань Truth Hounds Марина Слободянюк зазначила, що українські правоохоронці роблять усе можливе в розслідуванні воєнних злочинів, але вони перевантажені та мають обмежені можливості для переслідування окупантів за українським законодавством.

«Ми віримо, що, відкривши це провадження, Німеччина може зробити значний внесок у зусилля із забезпечення справедливості для всіх постраждалих українців», — сказала вона.

Читайте також:
Фонд Джорджа Клуні закликав РФ скасувати вирок фігурантам бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна