Фонд Джорджа Клуні закликав РФ скасувати вирок фігурантам бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір”

 

Фонд Клуні “За справедливість”, заснований голлівудським актором Джорджем Клуні та його дружиною, юристом Амаль Клуні, закликав Росію скасувати вирок російського суду фігурантам бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір” Серверу Мустафаєву, Ернесу Аметову, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову, Серверу Зекір’яєву, Тимуру Ібрагімову, Сейрану Салієву та Едему Смаїлову, яким інкримінували участь у забороненій в Росії та анексованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомили в фонді в середу, 28 квітня.

“Судовий розгляд справи за обвинуваченням цих осіб був пов’язаний з порушенням їхнього права на справедливий суд та інших прав людини, включаючи право на презумпцію невинуватості, право на участь у судовому розгляді та свій захист у ньому, право на виклик і допит свідків, а також право на свободу від незаконного та довільного затримання. З огляду на ці порушення, Військовий апеляційний суд м. Власіха має скасувати вирок щодо вищевказаних осіб та видати постанову про їх негайне звільнення”, – сказано в повідомленні фонду, яке цитує “Крим.Реалії”.

Автори підкреслили, що на виконання своїх зобов’язань в рамках МПГПП, ЄКПЛ та Четвертої Женевської конвенції, Росії слід негайно звільнити сімох засуджених.

“Крім того, Російська Федерація повинна припинити переслідування громадян України на окупованих територіях в рамках російського законодавства, а також припинити незаконне вивезення затриманих на російську територію”, – йдеться в доповіді.

Довідково:
Фонд Клуні “За справедливість”, заснований голлівудським актором Джорджем Клуні та його дружиною, юристкою Амаль Клуні, своїм завданням заявляє “боротьбу за справедливість і вимогу відповідальності за порушення прав людини”. Фонд реалізує різні правозахисні проєкти по всьому світу.
У 2020 році Фонд Клуні засудив вирок у бахчисарайській справі Хізб ут-Тахрір”.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінувало їм участь у забороненій у Росії та анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».
21 травня 2018 року в Криму було затримано координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».
Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону в вересні 2020 року виніс вирок у другій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір».

Читайте також:
У Сімферополі родичка фігурантів кримських “справ Хізб ут-Тахрір” вийшла на одиночний пікет

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна