Фінляндія відмовилася екстрадувати в Україну бойовика з ДШРГ “Русич” Яна Петровського: Верховний суд назвав причину

Фінляндія відмовила Україні в екстрадиції одного з лідерів російського нацистського угруповання “Русич” Яна Петровського, якого підозрюють у терористичних злочинах.

Про це в п’ятницю, 8 грудня, повідомляє видання Helsingin Sanomat з посиланням на Верховний суд Фінляндії.

Як йдеться в ухвалі суду, в екстрадиції відмовили через умови в українських в’язницях, які Європейський суд з прав людини визнав такими, які порушують статтю 3 Європейської конвенції з прав людини.

У ній йдеться про те, що “ніхто не може бути підданий катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню”.

Зокрема, Європейський суд з прав людини висловив занепокоєння з приводу надмірної переповненості українських в’язниць та різних періодичних матеріальних недоліків, які мали місце в кількох в’язницях по всій країні. Як повідомляється, умови утримання в українських в’язницях ще більше погіршилися під час війни і можуть становити загрозу життю та здоров’ю.

“Також надходили повідомлення про тортури та насильство, у тому числі щодо осіб, підозрюваних у співпраці з Росією”, – пише фінська газета.

На думку Верховного суду, у разі екстрадиції в Україну Петровському загрожуватиме поводження, яке принижує людську гідність.

Верховний суд також зазначив, що підстав для утримання росіянина під вартою більше немає, і ухвалив рішення щодо негайного звільнення Петровського, якщо більше немає інших причин для позбавлення його свободи.

Контекст

Ян Петровський з 2004 року проживав у Норвегії, де брав активну участь у діяльності ультраправих організацій у Норвегії та Швеції. У період з 2014 по 2015 роки він воював на території України, пише Громадське.

Українські слідчі встановили причетність Петровського до збройних нападів на підрозділи українських військових, зокрема поблизу села Щастя Луганщини у 2014 році, внаслідок чого загинули бійці 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар” та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України.

Петровському оголосили підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу. У зв’язку з переховуванням на території РФ, його оголосили у розшук.

У 2016 році він повернувся в Норвегію, однак вже за рік його депортували з країни до РФ за порушення закону про імміграцію. Там він проживав у Санкт-Петербурзі. Пізніше він брав участь у війні на боці Росії у 2022 році.

Петровський також заявляв, що “не чинив ніяких воєнних злочинів”. З його слів, його група “захищала російських людей”.

23 серпня 2923 року стало відомо арешт Петровського. Росіянина внесли до санкційного списку ЄС і США за дії, що загрожують суверенітету і незалежності України та безпеці країни

25 серпня в Офісі Генерального прокурора повідомили, що готують матеріали для екстрадиції Петровського з Фінляндії.

Як повідомили слідчі, Петровського підозрюють у терористичних злочинах, скоєних щонайменше в період з червня 2014 року по серпень 2015 року в Луганській і Донецькій областях.  За даними слідства, росіянин у 2014 році спільно з терористами “ЛНР” воював проти України у складі так званої “Диверсійно-штурмової розвідувальної групи “Русич”.

15 серпня 2023 року українські прокурори направили до відповідних органів Фінляндії запит про затримання і тимчасовий арешт Петровського та надали фінській стороні всю необхідну інформацію для забезпечення арешту, аби не допустити повернення воєнного злочинця до Росії.

“Як результат, підозрюваного було затримано. Наразі ініціатор розшуку здійснює підготовку матеріалів, необхідних для екстрадиції особи”, – повідомили в Офісі.

Читайте також:
Сербія відмовилась екстрадувати до України ексгенерала СБУ Наумова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна