Перестановки у ЗСУ: Зеленський призначив нових командувачів

Президент України Володимир Зеленський призначив нових командувачів Сухопутних військ, Об’єднаних сил, Десантно-штурмових військ і Сил територіальної оборони Збройних сил України.

Відповідні укази з’явилися на сайті президента 11 лютого.

Новим командувачем Сухопутних військ ЗСУ став генерал-лейтенант Олександр Павлюк, який замінив на цій посаді Олександра Сирського.

Командувачем об’єднаних сил ЗСУ став Юрій Содоль, який замінив на цій посаді Сергія Наєва.

Командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ став Ігор Скибюк, який замінив Максима Миргородського.

Командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ став Ігор Плахута (досі цю посаду обіймав Анатолій Баргилевич, призначений начальником Генерального штабу ЗСУ).

Що відомо про нових командувачів

Олександр Павлюк 

Олександр Павлюк. Фото з ФБ

У 2010—2015 роках став командиром 24-ї окремої механізованої бригади (м. Яворів Львівської області). З березня 2014 був залучений до відбиття збройної агресії Російської Федерації проти України.

Під його командуванням бригада брала участь в боях за звільнення Слов’янська, Красного Лиману, Краматорська, Лисичанська та інших міст Донецької та Луганської областей. У червні 2014 року окремі підрозділи 24-ї бригади разом з 95, 79 та 72 бригадами ЗСУ взяли участь у захопленні та утриманні 240-кілометрової ділянки українського кордону (Амвросіївка-Ізварине).

11 липня 2014 року бригада понесла важкі втрати в результаті ракетної атаки російських військ під Зеленопіллям. 6-7 серпня частини бригади, що утримували ввірені рубежі поблизу Должанського та на інших ділянках південної оперативної зони, взяли участь у так званому “Ізваринському прориві” — виведенні українських підрозділів із часткового напівоточення вздовж україно-російського кордону. Завдяки вмілим та рішучим діям особового складу вихід відбувся у визначені терміни, з мінімальними втратами. Після відновлення сил та доукомплектування бригада під командуванням Олександра Павлюка повернулася до виконання завдань за призначенням на сході України.

У лютому 2015 року полковник Олександр Павлюк вступив на навчання в Національний університет оборони ім. І.Черняхівського, передавши командування бригадою своєму наступнику, полковнику Шевченку Анатолію Михайловичу.

У березні 2017 року, закінчивши навчання стратегічного рівня, став командувачем військ Оперативного командування “Захід” Сухопутних військ Збройних Сил України. Влітку 2020 року був призначений начальником підготовки Командування Сухопутних військ Збройних сил України.

У 2019 отримав ступінь кандидата військових наук в Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (2021 рік – магістр публічного управління та адміністрування).

28 липня 2021 року призначений командувачем Операції об’єднаних сил.

Наприкінці січня 2022 року генерал-лейтенант Олександр Павлюк в інтерв’ю британській газеті The Times назвав величезною помилкою відмову України від ядерного озброєння в 1994 році. Як досвідчений бойовий командир, він точно передбачив орієнтовну дату повномасштабного нападу військ РФ на суверенну Україну і встиг підготувати підпорядковані підрозділи до ефективного спротиву.

Перебуваючи на посаді командувача ООС, він керував обороною населених пунктів на сході України. Ведучи тяжкі бої з переважаючими силами противника, військові частини Об’єднаних сил ЗСУ втримували Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасну та інші міста Донецької та Луганської областей. Місто Маріуполь, заблоковане військами РФ, продовжувало оборонятися, незважаючи на артилерійські обстріли, ракетні удари та авіаційні бомбардування російських окупантів по мирних мешканцях цього українського міста.

15 березня 2022 року знятий з посади командувача ООС, і призначений головою Київської ОВА. Саме Олександру Павлюку було доручено організацію оборони та забезпечення столиці України — міста Києва. Станом на початок квітня 2022 року спільними зусиллями підрозділів, задіяних в обороні міста, противника вдалося відтіснити від Києва на декілька десятків кілометрів на всіх напрямках.

21 травня 2022 року знятий з посади голови Київської ОВА.

14 лютого 2023 року рішенням Кабінету міністрів України призначений першим заступником міністра оборони України.

6 березня 2023 року Указом Президента № 129 введений до персонального складу Ставки Верховного Головнокомандувача.

Читайте також:
Павлюк розповів, як вдалося зупинити 64-кілометрову колону росіян на Київщині рік тому

Командувач ОК “Захід”: Олександр Павлюк: Під Зеленопіллям було пекло, та я пишаюся бійцями (інтерв’ю “Новинарні” 2018 року)

Юрій Содоль

З 1988 по 1992 роки навчався в Сумському вищому артилерійському командному училищі.

У 2002 році закінчив Національну академію оборони України за спеціальністю “бойове застосування та управління діями підрозділів (частин, з’єднань) Сухопутних військ”, де здобув кваліфікацію офіцера військового управління оперативно-тактичного рівня.

Служив у десантних військах з 2003 року.

У 2007 був призначений командиром 25-ї повітрянодесантної бригади.

З 2014 року — учасник Антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей. 25-та окрема повітрянодесантна бригада, командиром якої був Юрій Содоль, п’ять місяців провела в активних боях.

У 2015 році отримав кваліфікацію офіцера військового управління оперативно-стратегічного рівня в Національному університеті оборони України ім. Івана Черняховського.

З 2015 року — перший заступник командувача ДШВ ЗС України.

6 березня 2018 року був призначений на посаду командувача Морської піхоти.

5 грудня 2018 року присвоєно військове звання генерал-лейтенанта.

Читайте також інтерв’ю “Новинарні“:
Командувач Морської піхоти Юрій Содоль: Ступінь подвигу підлеглого визначає його командир

Ігор Скибюк

Бригадний генерал (2023). Герой України (2022). Орден Богдана Хмельницького 3-го та 2-го ступенів (двічі 2022).

Від 1998 служив у 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді Десантно-штурмових військ Збройних сил України, що базується у Львові. Пройшов шлях від командира взводу до командира бригади (від 2022).

Брав участь в антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил на Сході України.

Був командувачем українських частин у міжнародних військових навчаннях “Кленова арка-2016”.

З початком повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну 24 лютого 2022 продовжив відстоювати територіальну цілісність України. Відзначився на початку вересня, коли командував підрозділами бригади під час ведення пошуково-ударних дій зі знищення противника в напрямку міст Балаклія Ізюмського р-ну, Куп’янськ та Ізюм Харківської обл. Завдяки його рішучості, чітким і своєчасним бойовим наказам підрозділи бригади звільнили від окупантів низку населених пунктів, зокрема Ізюм.

Від 2023 — начальник штабу — заступник командувача Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

Ігор Плахута

Український військовий діяч, генерал-майор. Був командиром 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ, начальником управління Південного територіального командування Внутрішніх військ МВС.

Читайте також:
Зеленський у вечірньому зверненні назвав заступників Сирського і Баргилевича. Хто вони

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна