Арахамія назвав пункти в мобілізаційному законопроєкті, які опрацюють до другого читання

У середу, 7 лютого, Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №10449 щодо мобілізації. Глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що до цього законопроєкту “у всіх є питання, над якими профільний комітет працюватиме до другого читання”.

Про це 8 лютого він повідомив у своєму Telegram і назвав три пункти, які опрацюють.

  1. Щодо людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає, — залишать все в редакції чинного законодавства.
  2. Переглянуть підхід до аспірантів — остаточного рішення немає, “шукатимуть компроміс”.
  3. Блокування особистих рахунків громадян. Цей пункт Арахамія назвав точно неприйнятною нормою та додав, що не бачить у Раді тих, хто би його підтримував.

“Це питання, які вже в роботі. Також працюємо в міжфракційній робочій групі над іншими пунктами законопроекту. Маємо збалансувати інтереси військового командування, бізнесу і громадян. Завдання не з легких, роботи буде багато”, – зазначив він.

Перед цим

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби”.

У ньому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю. А також: ротації, вручення повісток, зокрема в електронній формі; обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин; зміни призовного віку з 27 до 25 років; відпусток для звільнених із полону та рекрутингу; базової військової служби.

У четвер, 4 січня, комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд нового закону про мобілізацію. В обговорення взяли участь головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала та міністр оборони Рустем Умєров.

11 січня голова франції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що законопроєкт щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби, який уряд вніс у Верховну Раду, повернуть назад на доопрацювання. Цього ж дня стало відомо, що Кабінет міністрів відкликав з Верховної ради свій законопроєкт про мобілізацію.

30 січня Кабінет міністрів затвердив новий законопроєкт про мобілізацію і скерував його до Верховної Ради.

Читайте також:
Оновлений законопроєкт про мобілізацію пройде профільний комітет уже наступного тижня, — нардеп
Новий законопроєкт про мобілізацію пропонує брати на держслужбу лише з військовою підготовкою
Новий законопроєкт про мобілізацію: МОУ показало інфографіку про основні положення

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна