Євросоюз уже в березні планує почати виплати Україні €50 млрд

Європейський Союз планує вже в березні почати надавати Україні виплати 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги.

Про це зранку 6 лютого заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у X (Twitter).

Політична угода, досягнута вчора ввечері щодо 50 мільярдів євро в Україні, є великим кроком вперед. Європа вірна своєму слову. Ми продовжуватимемо забезпечувати вкрай необхідне фінансування та передбачуваність для нашого відважного партнера та кандидата на членство”, – наголосила вона.

Раніше повідомлялося, що Україна очікує на перший транш у 4,5 млрд євро від ЄС у межах програми Ukraine Facility вже у березні.

Нагадаємо, 27 лідерів країн-членів Європейського Союзу на саміті ЄС у Брюсселі 1 лютого досягли домовленості про виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, який раніше заблокувала Угорщина.

Читайте також:
FT: ЄС готовий підірвати економіку Угорщини, якщо Орбан заблокує €50 млрд для України

Що передувало

Як писала “Новинарня“, раніше президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.

У зв’язку з цим лідери домовилися про позачерговий саміт у січні, присвячений цьому питанню.

Мішель також запевнив, що у Євросоюзу є механізми для того, щоб узгодити програму фінансової підтримки для України, тож це буде зроблено.

15 грудня 2023 року МЗС України заявило, що на саміті ЄС все ж було досягнуте “принципове рішення” про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Раніше ЗМІ повідомили, що Євросоюз готує “план Б” з 20 мільярдами євро фінансової допомоги для України на випадок, якщо прем’єр Угорщини Віктор Орбан все ж заблокує основний план на 50 мільярдів.

Угорщина ж заявила, що зніме вето на допомогу Україні, якщо Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі. Це дало б угорському прем’єру Віктору Орбану можливість блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселя за відмову від вето.

Читайте також:
Київ працює над підготовкою візиту Орбана в Україну – першим з 2010 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна