Найбільший художній музей Фінляндії визнав Іллю Рєпіна українцем

доповнено

Найбільший художній музей Фінляндії Атенеум змінив підпис національності під прізвищем художника Іллі Рєпіна з росіянина на українця.

Про це повідомляє місцеве видання Suomen Kuvalehti, передає у вівторок, 30 січня, “УП.Культура”.

У 2021 році фінський музей у співпраці з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва провів велику виставку робіт Рєпіна. На ній розповідалося про те, що художник народився на території сучасної України, але представляли його як росіянина. Відтоді українці зверталися до музею з наміром відновити історичну справедливість.

Серед тих, хто звертався до музею з проханням змінити національність Рєпіна, – українська журналістка Анна Лодигіна. Готуючи статтю про художника, вона попросила надати більше інформації про його життя у Фінляндії. Кураторка надіслала їй статтю, в якій йшлося, що батьки Рєпіна були росіянами та народилися в Підмосков’ї. У відповідь Лодигіна надіслала докази того, що це не так – церковні документи свідчили, що батько і дід художника народилися на території  України.

“Рівно рік тому я написала свій перший лист до найбільшого фінського художнього музею Атенеум з проханням про інтерв’ю з головним куратором Тімо Гууско для одного зі своїх проєктів. Я досліджувала життя Рєпіна у Фінляндії – про цей період в Україні відомо мало”, – розповіла Лодигіна.

Вона додала, що знала про скандальну виставку, яку музей провів за пів року до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та на якій представив Рєпіна російським художником.

“Мій запит трансформувався у бесіду і листування, під час якого ми обговорювали з Тімо етнічну приналежність художника. В одному з листів він надіслав лінк на свій матеріал, у якому вказувалося, що батьки Рєпіна були росіянами, народженими в Московській області. Я звернулася до заступниці директора з наукової роботи музею Рєпіна в Чугуєві Ольги Шевченко, щоб вона надіслала копії з метричних книг родини художника, як доказ, що його коріння українське, а не російське”, – пригадала журналістка.

Лодигіна вважає, що інформація з музею в Чугуєві стала вирішальною для Атенеуму:

“Трохи згодом я дізналася, що під картиною Рєпіна в експозиції нової виставки написано, що він – український художник”.

Рішення про зміну національності Рєпіна зайняло в фінського музею понад два роки з часу перших звернень після виставки у 2021-му. Тоді фінський музикант українського походження Лукаш Стасевський наголошував, що на виставці в Атенеумі бракує інформації про широкі зв’язки Рєпіна з українською культурою.

“Рєпін виріс в Україні, українська тематика була невід’ємною частиною його творчості, але організатори просто проігнорували це, представивши Рєпіна виключно як російського художника”, – казав Стасевський. Він почав писати до музею, піднімав це питання у ЗМІ, але тоді це не дало результатів.

Нарешті назвати Рєпіна українцем в музеї наважилися, коли готували виставку “Питання часу”, до якої увійшла одна з робіт художника, розповів куратор Атенеуму Тімо Гууско.

Як зауважила з цього приводу активістка української громади у Фінляндії Наталя Дмитренко (Терамае), яка також значною мірою долучилася до цього процесу, визнання Рєпіна саме українським художником у музеї Атенеум відбулося ще влітку 2023 року.

Читайте також:
Музей “Метрополітен” у США перейменував картину Дега “Російська танцівниця” на “Танцівницю в українському вбранні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна