Музей “Метрополітен” у США перейменував картину Дега “Російська танцівниця” на “Танцівницю в українському вбранні”

Музей мистецтва “Метрополітен” у Нью-Йорку (США) змінив назву картини французького імпресіоніста Едгара Дега “Російська танцівниця” на “Танцівниця в українському вбранні”.

Про це повідомила історикиня мистецтва та журналістка Оксана Семенік.

“Нарешті Metropolitan прочитав сто моїх листів, почув нас, і танцівниці Дега в українському вбранні стали не Russian Dancers, як це було ще буквально декілька днів тому (!), а Dancers in Ukrainian Dress”, – написала Семенік (ідеться про назву серії картин, присвячених українським танцівницям, яких музей раніше називав “російськими”).

“Так, я не дуже задоволена назвою, бо могли й просто Ukrainian Dancers (“Українські танцівниці” – “Н”) назвати. Але це вже маленька перемога”, – додала вона.

Так картина Дега була підписана в музеї “Метрополітен” ще в грудні 2022 року:

Колаж УП.Культура з фото Оксани Семенік

А так вона підписана на сайті музею тепер:

Скріншот із сайту Metmuseum.org

“Вперше я побувала в Метрополітен музеї в грудні 2022 року, якраз перед поверненням в Україну зі свого стажування в музеї Зімерлі (Нью-Джерсі). Там я побачила цю роботу, яка була підписана як “Російські танцівниці”. Я пам’ятала історію з музеєм в Лондоні, і думала, що Мет також змінив назву”, – розповіла Семенік у коментарі сайту УП.Життя.

Окрім того, за словами журналістки, у постійній експозиції музею вона побачила роботи Іллі Рєпіна та Архипа Куїнджі, яких названо російськими художниками.

“Я зробила про це пост у свій Twitter Ukrainian Art History і тегнула “Метрополітен”. Реакції не було”, – додала Семенік.

Тому вона вирішила привернути увагу музею іншим шляхом: написала у форму зворотного зв’язку на сайті та писала листи в різні відділи установи.

“Я написала про українських художників, цих танцівниць Дега та ще про дружину Пікассо Ольгу Хохлову (щодо неї вже виправили, що вона українка)”, – зазначила журналістка.

Щодо танцівниць у відповідній серії Дега, Семенік написала музею інформацію про наявні дослідження, які свідчать: це була українська трупа.

Спершу їй відповідали, що звернення “розглядають”, проте зрештою музей відреагував.

Семенік також повідомила, що листується на цю тему і з іншими подібними закладами: МоМА, Смітсонівським, Філадельфійським та Бруклінським музеями.

І деякі музеї реагують. Зокрема, Смітсонівський музей виправив місце народження Гелени Герардіа з “Єкатеринослав, Росія” на “Дніпро, Україна”, а Єврейський музей у Нью-Йорку виправив місця народження українських художників Ізраеля Літвака й Абрама Маневича.

У березні 2022 року, майже через місяць після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Національна галерея у Лондоні перейменувала картину Дега “Російські танцівниці” на “Українські танцівниці”.

Тоді українська художниця Маріам Найєм розповіла, що надіслала листи до лондонської галереї, а також до музею Гетті у Лос-Анджелесі та музею Метрополітен у Нью-Йорку, де картини Дега з танцівницями в українських національних костюмах названі “Russian Dancers”.

Едгар Дега “Українські танцівниці”. Скріншот із сайту Національної галереї у Лондоні

Національна галерея у Лондоні стала першою інституцією, яка змінила назву картини Дега.

Музей Гетті досі не змінив назву картини, але навесні 2022 року у відповідь на численні звернення додав пояснення до картини: “Так звані російські танцюристи в цій пастелі – це українські танцюристи, вони виступали у Франції наприкінці ХІХ століття у складі народних танцювальних колективів. Ймовірно, Дега бачив українських виконавців у Парижі”.

Музею “Метрополітен” у Нью-Йорку для перейменування знадобився майже рік.

Читайте також:
У Маріуполі росіяни знищили будівлю Художнього музею, де зберігалися оригінали картин Айвазовського і Яблонської

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна